Herfterlaan - Foto: Wouter Steenbergen
Herfterlaan
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Tropisch met mogelijk onweer in de avond

Zwolle – Woensdag begint in alle vroegte warm in Zwolle. De trage nachtelijke temperatuurdaling is bij ongeveer 22 graden gestopt. Overdag gaat het kwik weer snel in de lift. De 30e etage wordt rond het middaguur bereikt op de stadsthermometers en in de middag gaat de stijging door tot ongeveer 35 graden.

De dag begint met wolkensluiers waar de zon doorheen brandt. De luchtvochtigheid is hoger dan vorige week. De hitte voelt benauwder aan, vooral in het begin van de avond merk je dat. Er ontstaan in de loop van de dag stapelwolken, waarvan sommige opvallend opbollen als grote bloemkolen. Houd die in de gaten, daar kan eentje tussen zitten die het ’s avonds wil schoppen tot een onweersbui.

Kans dus op een onweersbui met name woensdagavond, maar het is onvoorspelbaar of die precies boven Zwolle tot ontwikkeling komt. Of helemaal wegblijft uit onze regio. Dit soort buien ontstaat op een bepaalde plek en er zit weinig of geen beweging in. Plaatselijk kan dan een sloot regenwater neerkomen. Hagel en windstoten zijn ook mogelijk, maar op andere plaatsen gebeurt niks. In de avond en nacht neemt de kans op een bui geleidelijk weer af.

Donderdag is de buienkans groter dan op woensdag. De luchtvochtigheid stijgt en dat maakt de hitte drukkender. Ja, we krijgen nogmaals met zweetdrijvende hitte van meer dan 30 graden Celsius te maken. Vanaf de middag neemt kans op onweer toe. Perspectief op een verkoelende onweersbui is er tot in de avond. Hagel en windstoten zitten in het arsenaal.

Vrijdag is duidelijk dat er wordt gezaagd aan de poten van deze dagenlange hitteperiode. De buiigheid houdt aan en de maximumtemperatuur ligt rond 30 graden in plaats van 35.

Vanaf het weekeinde is het omschakelen naar een onbestendig weertype met regelmatig buien. Het is niet meer tropisch, maar het blijft wel zomers warm.

Artikel delen: