Goede oude tijd: filmbeelden van Zwolle uit 1925

Goede oude tijd: filmbeelden van Zwolle uit 1925

Zwolle – Gebeurt het u ook wel eens? Dat u door Zwolle rijdt en ondertussen constateert dat er weer een gebouw of iets anders uit Zwolle verdwenen is. En dat u zich eigenlijk niet meer voor de geest kunt halen hoe het er nou precies uitzag? Dit filmpje van Zwolle in 1925 geeft een beeld van Zwolle uit de tijd van onze ouders en grootouders.

U ziet onder andere beelden van verdwenen gebouwen. Ook van automobielen en paarden samen op het Katerveer. Verder van zeilschepen op de stadsgracht en de Willemsvaart die nog gewoon in verbinding stond met de IJssel. En bovendien van dames met een neepjesmuts. Beelden uit het verleden, ooit vastgelegd voor het nageslacht. Een paar items uit de film worden hier nader toegelicht.

In het filmpje zijn beelden te zien van het Gouveneurshuis bij het Kerkbrugje. De plotselinge sloop in 1985 zorgde voor verhitte gemoederen in de Zwolse gemeenteraad. De gemeente wilde het inmiddels vervallen gebouw niet overnemen van het Rijk. Het pand kwam in handen van een projectontwikkelaar, die voordat het een en ander goed en wel doordrong bij de bevolking van Zwolle, het pand al had gesloopt. Het college van B&W gaf een sloopvergunning af zonder de raad daarin te kennen. Een PvdA wethouder trad af, hij werd niet gesteund door zijn eigen fractieleden. Zij waren niet welkom op zijn afscheidsreceptie. Burgemeester Loopstra kreeg de bijnaam Sloopstra. De sloop van het Gouverneurshuis betekende wel een omslag in het gemeentelijk monumentenbeleid. 

Niet alleen het Goeveneurshuis verdween onder de slopershamer, maar ook de Sint-Michaëlskerk met zijn markante toren aan de Roggenstraat. Deze toren was 79 meter hoog. Men bouwde de kerk in 1890-1892 naar een ontwerp van architect Nicolaas Molkenboer. Het was een driebeukige hallenkerk in neogotische stijl. In de toren stond de reliekschrijn van Thomas à Kempis. Deze schrijn stond in een acht meter hoog grafmonument dat in 1897 was gemaakt. Het kerkorgel stamt uit 1926. De kerk werd in 1963 gesloten en in 1965 gesloopt om plaats te maken voor een pand waarin eerst de V&D was gehuisvest en later Hudson’s Bay. Deze zijn inmiddels ook weer verdwenen. Pogingen om tenminste de toren en het Thomas à Kempis-monument te behouden liepen op niets uit. Restanten van het monument zijn te vinden in de Peperbuskerk en in het museumschuurtje op begraafplaats Bergklooster.

Het Katerveer is tot 1930 in bedrijf geweest. Nadat de Oude IJsselbrug in dat jaar in gebruik kwam stopte de veerdienst. Vrouwen met neepjesmutsen zie je tegenwoordig niet meer in Zwolle. Zo af en toe nog wel eens een vrouw in Staphorster klederdracht. In het Engelse Werk kun je nog steeds fijn wandelen.

Video 1
Video: DeOldify Colorization: Zwolle in The Netherlands in 1925 in color! [HD] door Beeld: Publiek domein. Bewerking: Rick88888888 @ YouTube
Artikel delen: