Weezenlandenpark - Foto: Wouter Steenbergen
Weezenlandenpark
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Broeierig en een behoorlijke kans op onweer

Zwolle – Donderdag wordt de hitte drukkend in Zwolle. Na een tropennacht met een kleffe 21 graden als minimumtemperatuur in de stad, racet de temperatuur naar een tropenhoogte van ongeveer 33 graden in de middag. De luchtvochtigheid loopt ook op, met als gevolg onplezierige broeierigheid.

Er is donderdag kans op onweer, vanaf het begin van de avond een behoorlijk grote kans. Een onweersbui met alles erop en eraan kan spontaan boven Zwolle ontstaan of vanuit het zuiden op de stad aankoersen. Een uit de kluiten gewassen bui produceert bloemkoolwolken, dreigende luchten, donder en bliksem, veel regenwater, hagel en windstoten. Mogelijk uitmondend in overlast.

De buien zijn onderdeel van een afkoelingsprogramma in de atmosfeer boven onze regio. Dat verloopt geleidelijk en onder regie van een lagedrukgebied uit Frankrijk. Het zorgt voor een aantal buiendagen om de temperatuur onder de 30 graden te drukken.

Vrijdag is zo’n dag. In de middag neemt de kans op een bui met of zonder onweer toe. Als het losgaat boven de stad, kan het met bakken uit de wolken komen. De maximumtemperatuur blijft vrijdag waarschijnlijk onder de tropische 30 graden, voor het eerst sinds dagen.

Woensdag was de zevende dag op rij met 30+ op de thermometer van ons regionale KNMI-weerstation Heino. Het nationale KNMI-station De Bilt scoorde hetzelfde. Sinds de metingen daar begonnen in 1901 is een reeks van zeven dagen met 30 graden of warmer niet eerder voorgekomen. Ons eigen stadsweerstation in Dieze-Centrum noteerde woensdag al acht opeenvolgende dagen met 30+. Donderdag komt daar de negende bij.

Artikel delen: