Ferna Jalink - Foto: Ingezonden foto
Ferna Jalink
Foto: Ingezonden foto

Groene droom in Zwolse achtertuin

Zwolle – Wie vanaf de Veerallee het Kamperpad af fietst, komt met een slinger over de fietsbrug automatisch in Westenholte terecht: een wijk met een dorpse sfeer, én de woonplek van Ferna Jalink.

Zij is zeer begaan met de natuur en had wel oren naar meedoen met ‘Iedereen een boom’. Zij gaf haar pas geplante magnolia en appelboom daarvoor op. Gezeten in haar weldadig groene achtertuin, vergeet je al snel dat je midden in een woonwijk zit: daar zorgen de leilindes in haar tuin, de rozen, de grasmat, het insectenhotel en de vlinderstruiken wel voor.

En terwijl een vroege libelle neerstrijkt op het koord van het schaduwdoek, begint Jalink enthousiast te vertellen: “Ik ken een van de initiatiefnemers, en ik zag dat zij druk was met die actie. Ik dacht: als iedereen zijn laatst geplante boom uploadt, komen we wel aan die 1,1 miljoen. En ik had net een appelboom en een magnolia geplant, dus die heb ik opgegeven. Want we hebben meer bomen nodig.”

“Zeker met die hittestress. Ik denk dat mijn bevlogenheid zo’n vijftien jaar geleden begonnen is met ‘Zwolle in transitie’. Met een groep bevlogen mensen. En daarmee keken we naar de vraag: wat heeft de nieuwe economie nodig? Wat hebben we als stad en als mensen op de langere termijn nodig? Een heel inspirerende club mensen, onder wie ook mensen die heel veel van groen weten. En toen ben ik me er heel erg in gaan verdiepen.”

Jalink vertelt over wat groen met haar doet: “Ik word daar heel rustig van. Laatst waren we een week op Ameland, in een huisje. Er was zo’n rust op die plek, en toen had ik het er met mijn man over wat dat dan is dat zo’n rust geeft. Er was bijvoorbeeld niets bestraat. Dus de huisjes waren vrij natuurlijk, en er waren wadi’s vol met planten en bloemen aangelegd voor de bijen en de vogels. Ik kwam daar helemaal tot rust; en dat heb ik hier in mijn eigen tuin ook.”

“En we zijn ook aan het kijken of de tuin nóg groener kan, door bijvoorbeeld de oprit te gebruiken. Mijn persoonlijke favoriet overigens is de magnolia. De magnolia die hier staat, heb ik van mijn moeder gekregen toen we hier kwamen wonen. Helaas heeft-ie het wel wat zwaar met deze hitte. En verder zijn we nog bezig met de komende burendag: we gaan met twee buurvrouwen de ‘boomspiegels’ vergroenen. Dat zijn de stukjes zand om de door de gemeente aangeplante bomen. Dus dan wordt het nóg groener.”

Wil jij wel eens zien hoe jouw tuin, oprit, straat of boomspiegel er uitziet met wat extra groen? Je kunt via de vergroeningstool www.vergroenjebuurt.nl nu heel makkelijk een foto uploaden en allerlei bomen en bloemen naar het beeld slepen. Een groene metamorfose, om ook in het echt uit te voeren.

Foto's 3
  - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Groene droom in Zwolse achtertuin - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: