Vondelkade - Foto: Wouter Steenbergen
Vondelkade
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Warm en vochtig, de buienkans blijft

Zwolle – Zaterdag gaat mogelijk nevelig of mistig van start. Het wordt een warme dag met weinig wind en een hoge luchtvochtigheid. De was buiten drogen wordt een kwestie van veel geduld, ondanks de zon. Die schijnt tussen veel wolken door. De temperatuur stijgt net niet meer boven de 30 graden uit in Zwolle.

Die verwachting hadden we vrijdag al, maar toen kwam ons weerstation in Dieze-Centrum ‘s middags met een tropische verrassing van 30,2 °Celsius op de proppen. Vrijdagochtend rond half zes leverde een onweersbui 16 millimeter regen af in het weerstation. Op sommige plaatsen in de stad viel binnen luttele minuten nog meer en waaiden de fotolijsten van de muur. Op andere plekken gebeurde veel minder. Dit zeer plaatselijke karakter van de buien zien we zaterdag ook.

Veruit de meeste tijd is het droog, maar een bui kan niet worden uitgesloten. De grootste kans om bewaterd en bedonderd te worden door een onweersbui loop je in de middag en het begin van de avond.

In de nacht naar zondag houdt Zwolle kans op een bui met bliksemgeflits boven de stad of weerlicht in de omgeving. Lekker afkoelen ‘s nachts wil nog steeds niet, want de verwachte nachtelijke minimumtemperatuur van ongeveer 20 graden is veel te hoog.

Zondag heeft de zon nadat ochtendnevel of -mist zijn verdwenen vrij zicht op de stad, dankzij minder wolken, vooral tijdens de eerste helft van de dag. Het risico op een bui met onweer is echter niet geweken. Deze kan ook hagel en windstoten produceren. Of dit precies boven Zwolle gebeurt, is niet te voorspellen. Opvallend is dat de temperatuur zondag nogmaals een gooi doet naar de tropische 30-gradengrens.

Na het weekend is de afkoeling voelbaar. De middagtemperatuur ligt in de buurt van een zomerse 25 graden; voorlopig geen dertigers meer. En vanaf dinsdag koelt het ook ‘s nachts beter af. Eindelijk perspectief op beter beslaapbare nachten. Kans op een bui met of zonder onweer is er elke dag in de nieuwe week. Wellicht met uitzondering van donderdag, die mogelijk geheel droog verloopt.

Artikel delen: