Almelosekanaal - Foto: Wouter Steenbergen
Almelosekanaal
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zon en wolken, in de middag kans op een bui

Zwolle – Dinsdagochtend is er kans op nevel of mist. Het kwik is ‘s nachts naar ongeveer 17 graden gedaald. De zon komt erbij ’s morgens, maar heeft niet altijd vrij zicht op Zwolle vanwege de wolken. De temperatuur gaat ’s middags omhoog naar ongeveer 25 graden.

Hoe zit het met de buien? Die zijn ook deze dinsdag een mogelijkheid. Een bui kan verschijnen vanuit het zuiden of ontstaan boven de stad, met een duidelijke voorkeur voor de middag. Zekerheid dat het inderdaad gebeurt is er niet, zoals meestal bij buien. Gebeurt het wel, houd dan rekening met donder en bliksem.

Zulk zwaar buiengeweld als maandagavond boven Zwolle plaatsvond, is dinsdag minder waarschijnlijk. Maandagavond rond acht uur kwam uit een imposante onweersbui ruim 20 liter water per vierkante meter naar beneden in het centrum van de stad.

In de nacht van dinsdag op woensdag klaart het flink op, onder invloed van hogedruk boven Duitsland.

Maandag noteerde ons weerstation in Dieze-Centrum een maximumtemperatuur van 25,7 °Celsius. Dit betekent dat de stadshittegolf in Zwolle nog steeds niet beëindigd is. Die begon op 5 augustus en telde elf dagen met 30+ op de thermometer. Op het officiële KNMI-weerstation Heino eindigde de regionale hittegolf wel, omdat daar de temperatuur maandag net onder de 25 graden bleef steken.

Mocht het dinsdag weer lukken om minstens 25 graden op de thermometer van het weerstation van Weblog Zwolle te krijgen, en die kans bestaat, dan gaat de stadshittegolf in Zwolle haar veertiende dag in.

En er komen nog een aantal warme dagen bij deze week. Donderdag en vrijdag springen er uit met verwachte middagtemperaturen dicht in de buurt van, jawel, 30 graden. In de nacht van donderdag op vrijdag wordt een tropisch warm minimum van 20 graden berekend.

Hoge temperaturen overdag en ‘s nachts, maar dat betekent niet automatisch standvastig zomerweer. Onder een wisselende bewolking is er van woensdag tot en met vrijdag elke dag kans op enige regen.

Artikel delen: