SWZ blij met uitstel nieuwe Huurwet

Deze week heeft de Eerste Kamer besloten om de nieuwe Huurwet voorlopig niet te behandelen. Woningstichting SWZ heeft zich altijd verzet tegen deze wet en is dan ook blij met het uitstel. Het zou mooi zijn als van uitstel afstel komt. Als de nieuwe Huurwet niet wordt uitgevoerd, is dit goed nieuws voor huurders in Zwolle.

 

Twee jaar geleden organiseerde SWZ samen met huurdersvereniging De Woonkoepel een symposium over het nieuwe huurbeleid. Beide partijen spraken zich toen al uit voor een gematigd huurbeleid en tegen de nieuwe Huurwet. Ook is SWZ enkele jaren geleden mede-initiatiefnemer geweest van een manifest, waarin vele organisaties op het gebied van wonen zich tegen de nieuwe huurplannen uitspraken.

 Uit berekeningen in de afgelopen periode is gebleken dat de nieuwe Huurwet met name negatieve consequenties zou kunnen hebben voor de bereikbaarheid en betaalbaarheid van goedkope eengezinswoningen in wijken als Zwolle-Zuid, de AA-landen, Westenholte en Stadshagen. Het koesteren van de goedkope voorraad huurwoningen en een evenwichtige verdeling van deze woningen over de Zwolse wijken is een belangrijk uitgangspunt voor SWZ. Zeker als er nog lange wachttijden bestaan voor deze woningen. SWZ hoopt dat het nieuwe kabinet straks met uitgebalanceerde voorstellen komt voor de woningmarkt, waarbij lasten niet eenzijdig worden neergelegd bij groepen huurders.

Artikel delen: