SP wil opheldering over autovrije zondag

Zwolle –  Gisteren werd in veel steden een autovrije zondag gehouden. Zwolle was echter niet van de partij. In het kader van luchtkwaliteit en vooral de bewustwording van het beter omgaan hiervan heeft de SP eerder dit jaar vragen gesteld over de mogelijkheden om hier in Zwolle aan mee te doen. Uit de beantwoording van de wethouder bleek gepast enthousiasme voor de autovrije zondag. Nu is er een week van de vooruitgang geweest, maar geen autoloze zondag. De SP wil van de wethouder weten wat hiervan de reden is.

SP-raadslid Emile Hoogterp: ‘Na onze raadsvragen heeft de SP nooit meer iets vernomen over de autoloze zondag, alleen over de week van de vooruitgang. De autoloze zondag zou een mooi slotstuk geweest zijn van de week van de vooruitgang. Het zou goed zijn als de wethouder zich vanavond uitspreekt voor een autoloze zondag in 2009.  Een autovrije dag levert namelijk meer op dan alleen schone lucht: een autovrije dag geeft de straten voor één dag terug aan kinderen, fietsers en voetgangers.’

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Haha, Emile Hoogterp! Misschien moet ie ook eens kamer vragen gaan stellen hoe het zit met de mensenrechten in china en dat het achteraf misschien wel beter was geweest om niet naar de olympische spelen in china te gaan. een ijzersterk punt, maar het kalf is al verdronken.


  Maak melding

 2. @pp

  De wethouder had op onze vragen positief gereageerd. Als het dan niet uitgevoerd wordt, willen wij graag horen wat hier de reden voor was en of Zwolle volgend jaar wel mee doet met de autovrije zondag.


  Maak melding

 3. Autoloze zondag ?

  Ik adviseer de gemeenteraad de Nieuwstraat af te sluiten voor die gasten met een mobiele discotheek in hun auto, vaak hebben ze een zogenaamd Ascona-armpje !


  Maak melding

 4. Meneer Sig -ik lees liever de persberichten van de SP -dan uw domme zure gezeur over vermeend populistisch gedrag van een actieve politieke partij. Ik denk dat u ZELF graag uw naam op deze site leest ziet staan. Maakt niet uit waar een berichtje over gaat -als uw eigen naam er maar onderstaat. Komt bij mij nogal POPULISTISCH over. Vind je zelf ook niet??????? 🙂 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 5. Die autoloze zondag is een pure linkse beknotting van de vrijheid. Een autoloze dag is prima, maar om daar nu halve steden voor af te sluiten. Hou het aub bij een stukje historisch centrum en hier en daar wat woonstraten. Wat denk je trouwens dat de organisatie van zo’n dag kost? Verkeersregelaars moeten uit alle hoeken van het land komen, over milieuvriendelijk gesproken…


  Maak melding

 6. Ben absoluut voor één gezellige autoloze zondag per jaar. Mooie reportage gister uit Mokum. Die actrice muts deed net of ze het niet wist, tjonge jonge die dingen zijn lang tevoren bekend. Maar is deze topic ontstaan na die zwaar gedateerde topic van gister? Lachen 😀


  Maak melding

 7. Zorg er maar voor dat de winkels niet open zijn op zondag dan heb je al een heel wat verkeer in de steden minder.En niet alleen een keertje per jaar 🙂
  Dus totale sluiting van alle winkels op zon en feestdagen !!
  Oja ik heb geen enkel geloof dus zeg dit niet uit een of andere grefo gedachten, ;D


  Maak melding

 8. Bewustwording prima, maar opdringen: niet dus!

  De overheid melkt de automobilist aan alle kanten uit, maar wil vervolgens ondanks de duurbetaalde belastingen ook nog gaan verbieden om de auto te gebruiken. Van de zotte.

  Daarbij wordt het tijd dat dit populistische geschreeuw (I’m with sig here) eens onderbouwd wordt. Vaak zijn dit dezelfde mensen die denken dat een Prius milieuvriendelijk(er) is. Ze weten van toeten nog blazen en baseren al hun informatie op een filmpje van een Amerikaans oud-politicus.

  Begrijp me goed: Efficienter energiegebruik en duurzame vormen van energie opwekken ben ik helemaal voor, maar graag wel onderbouwd en niet domweg schreeuwen om ondanks betaalde belastingen de auto allemaal maar te laten staan. (Of krijgen we dan ook allemaal 1/365e van onze HSB en/of bijtelling teruggestort?)


  Maak melding

 9. Nee, dick. Pijn heb ik er niet van. Alleen vind ik het niet te rijmen dat alle kosten belastingen maar blijven stijgen, maar dat sommige overheden (gelukkig de Zwolse niet) je dan ook nog willen verbieden gebruik te maken van die duurbetaalde auto. Meer een principekwestie dan dat ik letterlijk die 2 a 3 euro terug wil hebben.

  En mijn andere punt gaat over dat het zo makkelijk scoren (jaja, populisme) is met het milieu. Hybride is het volgens enkelen bijvoorbeeld helemaal, terwijl niemand er bij stil staat hoe deze grote giftige accu’s die daarvoor nodig zijn worden geproduceerd. Laat staan waar deze blijven als ze door hun levensduur heen zijn. En laat nu juist de mensen die beslissingen nemen over dit soort zaken, hier vaak de ballen verstand van hebben. Het bekende verhaal van de klok en de klepel. Probleem is dat bijna iedereen het slikt, aangezien zeer weinigen weten waar de klepel hangt.


  Maak melding

 10. 😀 Wilbert; Ben er ook niet star over hoor, maar het lijkt mij wel nostalgisch. En een ruim tevoren bekende zondag, zal volgens mij niemand opbreken. Maar heb hierboven ook al iets minder vlijends over het milieu geschreven.

  Dat klok, klepel en slik verhaal is in de politiek en het dagelijks leven vaak zo. Zal wel een makkelijke positie zijn, die van kuddedier.


  Maak melding

 11. Ach, ze weten wel waar de klepel hangt, maar volgens mij bevalt het ze wel om slechts het geluid van de klok te versterken en de klepel te verstoppen. Dat levert wat meer op in de wereld, aangaande millieu.


  Maak melding

 12. En een ruim tevoren bekende zondag, zal volgens mij niemand opbreken.

  De nationale straatspeeldag – hetzelfde idee, vanuit een ander beginsel – spreekt mij veel meer aan. Soms doet de achterliggende gedachte ook een flinke duit in het zakje.


  Maak melding

 13. In lijn met de autoloze zondag stel ik de volgende dagen voor:

  Kansloze Zondag
  Op deze dag staan we stil bij de kansloze medemens in ons land.

  Vertrekloze Maandag
  Op deze dag sluiten we alle vertrekhallen in ons land om de vloeren hierin, die continu onder hoge druk staan, ook eens een dacht rust te gunnen.

  Waardeloze Week
  Door de wetgever wordt bepaalt dat gedurende deze week alle goederen hun waarde verliezen. Als gevolg hiervan is alles gratis, dus iedereen kan legaal zonder af te rekenen shoppen bij de bouwmarkt, supermarkt, worstendraaier, schoenenwinkel etc.etc.  Maak melding

 14. Olie = macht ….. voorlopig wordt het alleen maar erger
  Niemand Tegenlicht gezien? Was bijzonder interessant over energie nu en in de toekomst. Er waren me toch een paar besnorde Yanks op hun eigen land tekeer aan het gaan. Conclusie: Er zal altijd wat nieuws worden uitgevonden. Tot die tijd zijn we met handen en voeten (voedsel- beurs- en klimaatcrisis) gebonden aan Olieproducerende landen.

  Voor Nederland: alles aangrijpen (zon-, wind-, kernenergie al moet het afvalprobleem beheersbaar worden en is het ook een druppel…).


  Maak melding

 15. Kernenergie moet als een serieuze optie bekeken worden, maar het afval blijft inderdaad een probleem. Evenals de beheersbaarheid wanneer het op zeer grote schaal toegepast gaat worden.

  Voorlopig ga ik vooral voor de (haast) onuitputtelijke natuurbronnen als zon, wind, waterkracht, getijden, enz… Energie genoeg om ons heen, alleen we moeten het wel kunnen ‘winnen’.


  Maak melding

 16. consequent?
  Ik zal niet ontkennen dat de SP een actieve partij is, die soms de vinger op een zere plek weet te leggen. Alleen, de vragen over de autoloze zondag komen mij wat merkwaardig over als ik hoor dat de SP was uitgenodigd voor deelname aan de dag van de duurzaamheid op de zaterdag voor de zondag die elders autoloze zondag was. De SP schitterde daar door afwezigheid en heeft niets van zich laten horen.
  Dan vraag ik me af, waarvoor waren de vragen bedoeld? Geen gebruik maken van de mogelijkheid om duurzaamheid mee te promoten, maar wel vragen stellen is niet iets voor een partij die zich afficheert als actieve partij.


  Maak melding

Reageer