600ste sterfdag invloedrijke Devoot van Overijssel krijgt gezicht

600ste sterfdag invloedrijke Devoot van Overijssel krijgt gezicht

Zwolle – Dinsdag 1 september is het precies 600 jaar geleden dat broeder Johannes van Ommen – in die tijd Jan van Ummen genoemd – bij de Zusters van het Catherineklooster in Almelo overleed.

Jan van Ummen is in 1350 geboren in Ommen. Zijn ouders, vader Esseke en moeder Regelandis, zorgden ervoor dat hij de school in Zwolle kon volgen. Vanwege een oogziekte werd hij zo goed als blind. Zijn moeder Regelandis ondersteunde hem daar waar nodig.

Ondanks zijn slechte zicht werd Johannes de eerste rector van het Zwolse Fraterhuis in de stad, en later de eerste rector van het Fraterhuis op de Agnietenberg. Toen op de Agnietenberg een groot klooster werd gebouwd, vertrok Johannes naar Vollenhove en stichtte daar, even buiten Vollenhove een klooster: St. Janskamp, waar de naam St. Jansklooster vandaan komt.

Komende 1 september, op zijn sterfdag, gaat Johannes van Ommen, in omgekeerde zin alle belangrijke plaatsen in zijn leven bij langs. Hij begint in Almelo op het Kerkhof bij de Grote Kerk, en vertrekt dan naar Ommen, Dalfsen, Zwolle, Hasselt, St. Jansklooster, Vollenhove en Kampen. Allemaal plaatsen waar kloosters stonden onder leiding van Johannes van Ommen en St. Janskamp.

In Zwolle krijgt Johannes steun van zijn moeder Regelandis, hij ontmoet haar in de Regelansdisstraat, in de Devotenbuurt Dieze-Oost. Bijzonder is het feit dat Johannes op 1 september voor Bartimeus rijdt (blinden en slechtzienden).

Laat nu de locatie van Bartimeus aan de Geert Grootestraat 7b liggen, precies tussen de Van Ummenstraat en de Regelandisstraat. Wie kan zoiets bedenken? Moeder en blinde zoon komen zo letterlijk terug in de straten naar hen vernoemd!

Aankomst Agnietenberg 13.05 uur, bij monument Thomas a Kempis
Vertrek: 13.20 uur naar Devotenbuurt Zwolle, 5 km – 15 min.

Aankomst van Ummenstraat / Geert Grootestraat 13.35 uur (+ Regelandis)
Vertrek: 13.50 uur naar Centrum Zwolle, 3 km – 10 min.

Artikel delen: