Extinction Rebellion organiseert alternatieve actie tegen biomassacentrale Voorst - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille

Extinction Rebellion organiseert alternatieve actie tegen biomassacentrale Voorst

Zwolle – De klimaatactivisten van Extinction Rebellion wilden op 21 augustus een kruispunt bij de toegangsweg naar de geplande biomassacentrale op industrieterrein Voorst blokkeren. De eerder geplande actie is door de gemeente verboden. De teleurstelling over dit verbod is groot.

XR Zwolle heeft nu alternatieve acties bedacht. Een demonstratie en ‘paint the streets’ actie op het Lübeckplein. En een groep activisten op de fiets zullen in Zwolle aandacht vragen voor de problematiek. Het klimaat staat steeds vaker op de agenda, maar volgens XR is het nog lang niet voldoende. Extinction Rebellion wil door geweldloze acties de regering en gemeenten onder druk te zetten om de gevolgen van de klimaatcrisis te stoppen.

 XR is fel tegen het gebruik van biomassa als energiebron als die niet van regionale oorsprong is. Want daarvan is inmiddels aangetoond dat deze per saldo meer CO2 in de atmosfeer brengt, dan dat er mee bespaard wordt. XR is al enkele weken in contact over deze actie met de gemeente en toestemming leek gegeven. Maar gisteren heeft de gemeente alsnog aangegeven niet akkoord te gaan met de blokkade om veiligheidsredenen.

 Extinction Rebellion Zwolle is hier erg verbaasd en boos over. Woordvoerder Annemarie Spruijt: “We hebben dit ruim op tijd aangevraagd en zijn erg teleurgesteld dat onze actie niet door kan gaan. Het veiligheidsrisico is uitgebreid besproken. XR heeft ervaring met blokkeren van kruispunten en heeft dit gedeeld met de gemeente. Uiteraard nemen we geen risico’s die mensen in gevaar kunnen brengen. Maar het belangrijkste is dat we dit met reden hebben georganiseerd. De komst van opnieuw een biomassacentrale is echt verschrikkelijk. Dit moest een duidelijk signaal worden. Iedereen die in biomassa geen duurzame oplossing ziet voor de klimaatcrisis kon meedoen. We hebben echt heel veel enthousiaste reacties gekregen; van buurtbewoners, Zwollenaren die individueel wilden komen, politieke organisaties en organisaties zoals Fossielvrij Nederland en Fridays for Future”.

Extinction Rebellion eist van de Nederlandse overheid:

1.Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.

2.Doe wat nodig om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.

3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

 In september organiseert XR in Den Haag en Amsterdam landelijke acties die deze eisen kracht moeten gaan bijzetten Kijk voor meer informatie op Facebook en www.extinctionrebellion.nl .

Artikel delen: