Landelijke Dag Psychische Gezondheid

Zwolle – In oktober organiseren RIAGG Zwolle, het filmhuis Zwolle en de Openbare Bibliotheek Zwolle een aantal activiteiten in het kader van de Landelijke Dag Psychische Gezondheid op 10 oktober aanstaande. Dit jaar staat het thema ‘dwangstoornissen’ centraal.

Controleren of het gas uit is, regelmatig je handen wassen, voortdurend hetzelfde deuntje in je hoofd hebben. Niemand kijkt hier raar van op. Maar bij sommige mensen neemt een gewoonteextreme vormen aan. Ze schrobben hun handen tot bloedens toe. Ze keren meermalen terug naar huis om te controleren of de deur écht op slot is. Dagelijkse routine wordt ongezonde dwang. Het maakt dagelijks functioneren onmogelijk. Dwang gaat bijna altijd gepaard met een depressie en lichamelijke klachten. Toch zoeken maar weinig mensen hulp.

De Landelijke Dag Psychische Gezondheid over dwangstoornissen heeft als doel, deze aandoening uit het ‘verborgene’ te halen. Bekendheid over de aandoening en begrip voor mensen met dwangstoornissen kan patiënten en hun omgeving uit hun isolement halen.  

In Zwolle is op dinsdag7 oktober aanstaandeeen thema-avond in Filmtheater Fraterhuis.De film “As good as it gets” wordt dan vertoond. In deze met Oscars en Golden Globes bekroonde film is te zien hoe het leven van romanschrijver Melvin Udall (Jack Nicholson) een opeenstapeling is van gewoontes en dwangmatigheden. De film toont op een luchtige manier, hoe het is om een dwangstoornis te hebben en wat voor een invloed dit kan hebben op de omgeving.

Voorafgaand aan de film vindt er een inleiding plaats over dwangstoornissen door een psychologe van RIAGG Zwolle. De avond begint om 19.45 uur en de entree bedraagt € 5,-. 

Op dinsdag 21 oktober aanstaande is er een themabijeenkomst met psychotherapeut Wies Rombouts van de Zwolse Poort. De bijeenkomst vindt plaats in de Statenzaal in Bibliotheek Zwolle en begint om 19.30 uur. De entree bedraagt € 3,-.

 

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Dwang gaat bijna altijd gepaard met een depressie en lichamelijke klachten.

  Komt inderdaad vaak voor, maar bijna altijd is wel wat overtrokken. Wel goed dat hier aandacht aan wordt besteed!


  Maak melding

 2. @Pp
  Dwangstoornissen ? Na een goed avondje doorzakken heb ik hoogstens last van darmstoornissen. ;D

  As good as it gets is echter een leuke film. Wat voor een mogelijkheden zie je voor mij Pp ?


  Maak melding

 3. Een uitgelezen kans gemist.
  Een belangrijker onderwerp had geweest en een uitgelezen kans ook de bestrijding van (ps) kindermishandeling inzake. En gevolgen bij verkeerde gezagsbeslissingen ook naar een partij met ernstige geestesstoornissen w.o. borderlinesyndroom. Om maar wat te noemen. Duizenden kinderen slachtoffer nu en dat blijkt aangezien de hulpverlening maar niet meldde. Ook richting familierechters niet blijkbaar. Die kinderen vind je terug met vadervervreemding meest en met allerhande gedragsstoornissen. Gedegen onderzoek ligt er allang. Alleen dat ze in Nederland gewoonweg het verdommen om aan waarheidsvinding te doen als ggz en geen verplichte betrokkenheid voor omstanders in te stellen, die bij bosjes worden gedupeerd daardoor, is een gruwel.
  Een complete afgang voor de hele bups hulpverleners.


  Maak melding

 4. Ik denk dat elke afwijking aandacht verdient. De mate van belangrijkheid is niet relevant, aangezein deze interpretabel is. Iedere patiënt, van welke aandoening dan ook, verdient de volle 100%, lijkt me.


  Maak melding

Reageer