Ossenmarkt - Foto: Wouter Steenbergen
Ossenmarkt
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Krachtige wind en vooral ’s morgens regen

Zwolle – Woensdagochtend vroeg heeft Zwolle een nacht met wind en regen achter de rug. Overdag gaat dit door. Stormdepressie Francis trekt met haar kern boven de Waddeneilanden langs. Ze blaast op zee een zuidwesterstorm aan en in de regio Zwolle een zeer stevige bries, windkracht 5 tot 6. Dat zijn windsterktes die in Zwolle niet zo vaak voorkomen.

Daarbovenop worden uitschieters tot ongeveer 75 kilometer per uur berekend. Voor boomtakken die nog volop blad dragen en daardoor veel wind vangen kan dit geweld te veel zijn. Francis gaat tijdens windvlagen tevens aan de haal met hoofddeksels, tuinmeubilair en andere objecten die niet vast verankerd zijn. In onze regio wordt het windmaximum gedurende de ochtend en rond het middaguur verwacht.

Maar ook ‘s middags staat er nog veel wind en moet je met venijnige windstoten rekening houden. Aanvankelijk komt de wind uit het zuidwesten, rond de middag draait hij naar het westen en in de avond naar het noordwesten. Dan neemt de wind af.

Vooral in het begin van woensdagochtend kan het flink doorregenen uit een dik pak grijze bewolking. Na het middaguur is de meeste regen voorbij, waarna mogelijk nog een bui over de stad trekt. Misschien slaat de wind ‘s middags wakken in de wolken, zodat een paar zonnestralen de stad kunnen bereiken. Dit onrustige herfstweer vindt plaats bij een temperatuur die traag oploopt naar maximaal 18 graden.

In de nacht naar donderdag is Francis ver genoeg naar het oosten verkast. De wind neemt af naar zwak tot matig en draait naar richtingen rond zuid. Donderdag overdag is de kans op een bui klein. De zon schijnt vrolijk tussen de wolken door, bij ongeveer 21 graden in de middag.

Vrijdag komt een nieuw lagedrukgebiedje regen brengen in onze omgeving. Veel wind wordt niet verwacht bij een temperatuur van 20 graden.

Artikel delen: