Expat Center East Netherlands opent deuren in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Expat Center East Netherlands opent deuren in Zwolle

Zwolle – Medewerkers en studenten van de in Regio Zwolle gevestigde internationaal georiënteerde bedrijven kunnen voortaan voor vragen en advies terecht bij het Expat Center East Netherlands. Dit nieuwe dienstverleningspunt opent op 1 september haar balie in het Stadskantoor in Zwolle.

Regio Zwolle is een van de sterkste en meest innovatieve economische regio’s van Nederland. Bij een verdere groei past ook een sterke profilering buiten de landsgrenzen en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven en instellingen. De vestiging van een Expat Center in deze regio, waar (tijdelijke) internationale medewerkers en studenten terecht kunnen voor allerlei diensten, kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.

De medewerkers en studenten die van buiten Nederland voor kortere of langere tijd in Regio Zwolle komen werken of studeren komen in een voor hen (en soms ook hun gezinsleden) totaal vreemde omgeving. Ze spreken de taal niet, hebben nog geen netwerk en zijn voor al hun vragen en wensen op derden aangewezen. Zij kunnen dus wel wat ondersteuning gebruiken. Een aantal bedrijven of onderwijsinstellingen begeleidt deze medewerkers zelf, anderen kunnen nu terecht bij het Expat Center East Netherlands. De toename van het aantal internationale medewerkers en studenten in Regio Zwolle maakt dat het tijd is voor het openen van een eigen Expat Center. De dienstverlening richt zich op officiële en praktische zaken als het helpen bij vragen over inschrijving, werkvergunningen, huisvesting, gezondheidszorg en verzekeringen. Daarnaast wordt er samengewerkt met lokale partijen voor sociale activiteiten en taaltraining.

Het Expat Center wordt deels gefinancierd door de provincie Overijssel. Onderzocht wordt of bedrijven die vaak gebruik gaan maken van de dienstverlening een bijdrage kunnen gaan leveren. De gemeente Zwolle ontvangt voor de vestiging van de balie in het Stadskantoor een bijdrage van de provincie en daarmee verloopt de dienstverlening voor de gemeente kostenneutraal.

Artikel delen: