Thorbeckegracht - Foto: Wouter Steenbergen
Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Weinig wind, tot de avond waarschijnlijk droog

Zwolle – Donderdag gaat fris van start, na een nacht met opklaringen en steeds minder wind. Het is ‘s morgens vroeg ongeveer 13 graden. En het is droog in Zwolle. Niet alleen in de ochtend, maar met een beetje geluk zelfs tot de avond. De zon schijnt mondjesmaat door hoge bewolking heen.

In de loop van de dag schuift vanuit het zuidwesten meer bewolking binnen. Die gaat een moeilijke barrière vormen voor zonnestralen. De wind is zo zwak dat je hem in de stad vaak nauwelijks voelt. Het kwik loopt op naar ongeveer 20 graden. Het rustige en droge weer van donderdag vormt nogal een contrast met woensdag.

Toen vulde lagedrukgebied Francis de regenmeters van Weblog Zwolle in Dieze-Centrum en Stadshagen met ruim 20 millimeter water. Dat betekent minstens 20 liter regenwater per vierkante meter in één etmaal.

De windmeter van het regionale KNMI-weerstation Heino registreerde enkele malen rukwinden tussen 60 en 65 kilometer per uur. De krachtigste windvlaag van Francis die ons weerstation in Dieze-Centrum meldde, was ruim 50 kilometer per uur rond half drie ‘s middags. Tegen windpieken in deze snelheidscategorie is de stad goed bestand. Voor zover bekend was er woensdag nergens noemenswaardige schade door de wind.

Donderdagavond is er regen op komst. Die wordt meegevoerd door een nieuw lagedrukgebiedje dat naderbij komt. Het heeft nog geen naam gekregen, zelfs van de Duitse weerdienst niet, die daar meestal snel mee is. Het lagedrukgebiedje zonder naam zorgt voor een regenachtige nacht naar vrijdag, maar harde wind hoeven we waarschijnlijk niet te verwachten.

Vrijdag wordt overdag veel nattigheid berekend: een etmaalhoeveelheid neerslag van 10 tot 20 millimeter. In de middag en avond is er kans op onweer. De temperatuur komt op ongeveer 19 graden.

In het weekend houdt Zwolle het niet droog. Zaterdagmiddag is er grote kans op regen. De wind draait van het zuidwesten naar het noordwesten. Uit die hoek komt zondag koelere lucht deze kant op. Tegelijk drukt een hogedrukgebied bij de Britse eilanden de kans op neerslag zondag en de eerste dagen na het weekend.

Artikel delen: