Alles draait om zingeving

Zwolle – Een Ethiopiëdag, Bijbels koken, een Fotowedstrijd; op de Dag van de Identiteit organiseert Landstede veel activiteiten rond de thema’s levensbeschouwing, religie en zingeving. De dag sluit aan op Roots, Reli en Rage, het evenement dat dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd in de IJsseldelta. Thema is ditmaal zingeving. 

Zingeving is naast talentontwikkeling, respect, ontmoeting en verantwoordelijkheid een van de vijf waarden die centraal staan en als uitgangspunt dienen bij alle activiteiten die Landstede ontplooit. Vandaar dat zowel studenten en teams enthousiast aan de slag zijn gegaan met het bedenken en organiseren van activiteiten voor de Dag van de Identiteit op 26 september. Deze dag staat in het teken van Roots, Reli en Rage, met als thema zingeving. De activiteiten zijn zeer divers en variëren van Bijbels koken en een fotowedstrijd tot het geven van een invulling aan de “werken van barmhartigheid”.

Op de locatie Dokterspad in Zwolle wordt bijvoorbeeld een Ethiopiëdag georganiseerd, waarbij teams en studenten geld inzamelen voor kansarme jongeren in Addis Abeba. Het gaat om jongeren die leven in de marge van de samenleving. Dankzij de hulp die ze krijgen van de organisatie The Good Samaritan kunnen ze naar school en krijgen ze een baan. The Good Samaritan, geleid door Elisabeth Abebe, helpt tot nu toe vooral kansarme meisjes aan een baan of biedt hen de mogelijkheid om een eigen bedrijfje te starten. De komende tijd wordt ook een project voor straatjongens opgezet. Dat is nodig, want er leven 100.000-200.000 jongens op straat in Addis. Elisabeth wil hiervoor een school gaan starten die de jongens opleidt tot timmerman, metaalbewerker of tegelzetter. Er hebben zich al bedrijven aangemeld die betrokken willen zijn bij de praktijkopleiding, want er is veel vraag naar geschoolde arbeiders in Addis Abeba. Landstede Dokterspad Zwolle en de afdeling Techniek in Harderwijk willen dit project gaan ondersteunen. Gedurende een periode van twee tot vier jaar wordt geld ingezameld met activiteiten. Ook het opstarten van mini-ondernemingen en stages bij het project behoren tot de mogelijkheden.  

Het project wordt vanuit Schoklandfonds ondersteund: een fonds waarbij het ministerie van Buitenlandse Zaken en ontwikkelingsorganisatie Edukans projecten ondersteunen die het beroepsonderwijs verbeteren in Ethiopië, Ghana, Kenia en Zambia. De opgehaalde gelden worden vanuit dit fonds met 40% verhoogd. 

De tweedejaars klassen van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 aan de Fuchsiastraat verzorgen op 26 september van negen tot twee activiteiten voor de eerstejaars studenten. Zo staat er een relikwis gepland en moeten de studenten een ruilopdracht in de buurt doen. Verder krijgen ze een inleiding en een praktijkopdracht over de religieuze betekenis van henna schilderen. Een docent geeft een workshop over de daden van barmhartigheid aan de hand van zeven afbeeldingen van de Meester van Alkmaar. Deze vormen als het ware de link tussen de christelijke (en ook de islamitische) traditie en de HulpRbij-klussen die de leerlingen op aanvraag verrichten voor en bij de mensen thuis. Tot slot is er een praatcafé, waarvan de opbrengst naar een project t.b.v. seksueel misbruikte kinderen in Zuid-Afrika gaat.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Alles draait om zingeving”

  1. uiteindeljijk is dit voer voor mensen die ns even een jaartje niets te doen hebben en denken van “goh laat ik eens naar afrika gaan, daar is een boel hulpverleningswerk te doen”. je hebt in amersfoort ook zo’n organisatie van wereldverbeteraars. van die huppeltrutjes die het wel eens even zullen regelen allemaal, met een leuk internet dagboekje op waarbenjijnu.nl en een vliegticket en eindbestemming van een vooranstaand zendingsburootje naar een een of ander gat waar ze helemaal niet staan te wachten op dit soort gasten.
    mensen schei hier toch mee uit en ga wat anders doen.

  2. Ik moet zeggen pp dat er wel wat van waarheid inzit. de mensen daar zien het als bemoeienissen van buitenaf die ze na honderden jaren eindeljik uitgebannen hadden.

  3. Toch gezellig, je hoeft niet wat te schrijven `gezellig` om gezellig aanwezig te zijn. Zoals Theo?s vader zei ‘Je mag alles zeggen, maar je hoeft niet alles te zeggen`.

  4. Vicky, de meeste mensen daar springen om dergelijke hulp, in Afghanistan en Irak, daar zien ze het als bemoeienis, in Afrika liggen die verhoudingen echt wat anders.
    De gezondheidsvoorzieningen en kanzen zijn daar ver te zoeken, zij wilen die kans graag. Het zijn wellicht de machthebbende regimes, die zich erdoor gepasseerd voelen, maar de bewoners is een heel ander verhaal.

    Nu zijn er mensen die zich daarvoor met de beste bedoelingen in willen zetten, waaronder een vriendin van me. Die doet dat vanuit Windesheim en puur om wat voor die mensen te kunnen betekenen.

    Wanneer jij, Pp, dan praat over ‘wereldverbeteraars en huppeltutjes’ vraag ik me af wat jij dan zelf al voor een ander hebt gedaan. Je standaard opinie over alles wat hulp biedt, is zeer negatief, het liefst laat je dus eigenlijk mensen aan hun lot over, elders wil je de doodstraf. Ik kan niet anders zeggen, dat ik dit echt een zorgelijk instelling vind. Doet me een beetje denken aan de manier waarop Kim Jung II zijn land regeert.
    Of heb je wel constructievere oplossingen, zo ja, ik hoor ze graag, maar heb ze nog nooit gezien.
    :'(

  5. een wat emotionele reactie ghehe…
    vandaar dat ik niet in zal gaan op ver/voor-onderstellingen en/of verweiten die je plaatst aan het adres van Pp.

    vind het alleen wel een beetje een zwakke veronderstelling dat onze aanwezigheid in Irak en Afghanistan als bemoeienis ervaren zou worden door de mensen aldaar. Sinds de koloniale tijd overheersen we daar en dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Het hele Zuid-Oost Aziatische gedeelte van het Gemene Best is betaald met de opbrengsten van de opiumhandel uit Afghanistan. Maar dit terzijde.

    Prima dat ‘jonge’ mensen vanuit ‘beperkt’ wereldbeeld, met name uit idealogisch oogpunt/argument iets voor de minderbedeelden op deze aarde willen betekenen. Het is echter een druppel op de gloeiende plaat. Liever zou ik zien dat mensen die in de positie verkeren om werkelijk een verandering te bewerkstelligen dat eens zouden doen.

  6. Klopt Jasper, ik raak een beetje geïrriteerd als mensen het hebben over huppeltutjes, als ze indirect praten over goede vrienden van me. Daarnaast heb ik in mijn reactie vrij objectief beschreven welke indruk dit op mij achterlaat. Verwijten vind ik niet aan de orde aangezien ik slechts een vraag stel over zijn eigen gedrag.
    Vind je Pp’s eerste reactie (plus die van ‘geitenwol’) overigens niet emotioneel? Ik kan niet anders zeggen dat hij behoorlijk vanuit zijn gevoel spreekt en met zeer verwijtende toon. Maar goed genoeg hierover.

    Een aantal mensen in Irak, althans als ik het nieuws mag geloven, zien de Amerikaanse en Europese aanwezigheid soms wel als bemoeienis. Terreuraanslagen worden niet voor niets gepleegd. Nu zeg ik niet dat ik per definitie tegen onze hulp bij wederopbouw ben in die gebieden, er zijn daar zeker mensen die het als bemoeienis zien. En ja, ik denk dat het grootste gedeelte het wel op prijs stelt. Zoals ik het in mijn eerste reactie heb beschreven staat het inderdaad te zwart wit, merk ik op nu ik het teruglees.

  7. tunnelvision noemen we dat, hier komt geen objectiviteit bij kijken. een kant van het verhaal, aangenomen van een paar goede vrienden!dit is reageren uit impulsieve emotie.

  8. Fijn dat je inziet dat je hebt gereageerd, vanuit impulsieve emotie Pp. En dat je toegeeft een tunnelvisie te hebben. Door dit zelfinzicht heb ik meer begrip voor je gekregen:)

  9. Graag gedaan. uw uiteenzetting spreekt mij zeer aan. zou ik eens een homevideootje van uw vrienden mogen bekijken om wat meer begrip voor u te kunnen kweken? 😉

  10. Tot die tijd; zoek naar ‘projecten ethiopië’ en je zult merken waarom hulp in dergelijke landen juist zo nodig is. Althans, waarom mensen die daar gaan helpen, wat mij betreft niet sterk bekritiseerd hoeven te worden, over hun morele intenties 😉

  11. @Tim, wij hebben vandaag met onze leerlingen van de horeca afdeling bij landstede Bijbels gekookt. er gaat een wereld voor je open! Veel symboliek en lekker eten. mede dankzij Hans Wilmink zijn boekwerk ” Bijbels Culinair”. 🙂

Reacties zijn gesloten.