Er zal minder gebruik gemaakt worden van de ondergrondse container - Foto: Pamela van der Zee
Er zal minder gebruik gemaakt worden van de ondergrondse container
Foto: Pamela van der Zee

Steeds meer huishoudens in Zwolle kunnen afval scheiden

Zwolle – Vanaf half september krijgen bewoners van hoogbouwlocaties, zoals appartementen en flats, in Holtenbroek meer mogelijkheden om afval en grondstoffen te scheiden.

De gemeente Zwolle en ROVA werken aan het behalen van de landelijke doelstellingen voor minder restafval en meer grondstoffen. Van grondstoffen zoals pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Daarom krijgen inwoners nog meer mogelijkheden hun afval te scheiden. Ze kunnen op veel locaties al papier, glas en textiel gescheiden inleveren. In Holtenbroek kunnen de inwoners de komende maanden ook beginnen met het scheiden van pmd uit het restafval. Komende maanden informeren de gemeente en ROVA de inwoners over de veranderingen die stap voor stap in de wijk worden uitgevoerd.

Bovengrondse containers en ondergrondse containers
Komende maanden gaat ROVA meer containers in de wijk plaatsen voor het inzamelen van pmd. Vanaf half september worden eerst bovengrondse containers geplaatst op diverse locaties in de wijk. In de maanden erna volgen ondergrondse containers geplaats in de buurt van ondergrondse containers voor restafval. Omwonenden worden hierover tijdig via een brief geïnformeerd. Door de extra containers wordt het voor de inwoners steeds eenvoudiger hun pmd weg te gooien, ze kunnen nu dichter bij huis deze lege verpakkingen kwijt. Daarnaast kunnen Inwoners hun gescheiden pmd nog steeds weggooien in de pmd-container bij het winkelcentrum in de wijk.

Opnieuw gebruiken
Het apart gescheiden pmd zamelt ROVA in. Dit ingezamelde pmd wordt na sortering als grondstof gebruikt voor veel nieuwe producten. Zo wordt het plastic weer gebruikt voor nieuwe verpakkingen, fleecetruien en straatmeubilair. Van het metaal worden bijvoorbeeld fietsonderdelen gemaakt en de drankenkartons worden gebruikt om wc-papier van te maken.

Wat is pmd?
Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Bijvoorbeeld verpakkingen als shampooflessen, soepblikken of melkpakken. Om inwoners te helpen bij het scheiden van afval staan op de website en in de ROVA-app tips. Inwoners kunnen op www.rova.nl/wat-hoort-waar precies vinden wat in de pmd-container hoort. De ROVA-app is te downloaden in de Apple Appstore of de Google Play Store.

GRIP-wagen aan de Bachlaan voor kleine hoeveelheden grofvuil
In Zwolle zijn veel locaties waar versleten, kapotte, herbruikbare en recyclebare spullen ingeleverd kunnen worden. Klein chemisch afval, elektrische apparaten of bijvoorbeeld piepschuim (dat niet bij pmd hoort) kan bijvoorbeeld ingeleverd worden bij één van de vaste halteplaatsen van de GRIP-wagen in de buurt. In Holtenbroek staat de GRIP-wagen op dinsdag in de even weken van 16.00 tot 20.00 uur aan de Bachlaan bij het winkelcentrum. Meer informatie over de GRIP-wagen is te vinden op www.rova.nl/grip. In de ROVA-app kunnen inwoners zien wanneer de GRIP-wagen bij hen in de buurt staat en kunnen ze van te voren een herinnering ontvangen.

Meer informatie
Inwoners kunnen met vragen over deze extra service, of het scheiden van afval terecht bij de medewerkers van het ROVA-Klantcontactcentrum, (038) 427 37 77 of via www.rova.nl/contact. Ook kunnen inwoners terecht bij de chauffeur van de GRIP-wagen voor meer informatie. Meer informatie over het scheiden van afval staat ook op www.rova.nl/scheidingswijzer.

Artikel delen: