Stadsgracht - Foto: Wouter Steenbergen
Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Grijs en perioden met regen

Zwolle – Donderdagochtend na zonsopkomst om 6.51 uur wurmt zich misschien nog een zonnestraaltje door de wolken heen. Dat lukt niet lang, want de bewolking boven Zwolle wordt dikker en rond acht uur worden de eerste regendruppeltjes verwacht. Motregen en regen valt er ’s morgens af en toe.

Intensievere regenval arriveert aan het eind van ochtend en vooral in de middag. Een frontensysteem van een groot lagedrukgebied bij IJsland trekt vanuit het westen over onze omgeving. Die fronten laten regen los. Donderdagavond passeert de achterkant van het systeem met meer buiige neerslag. Hoewel het niet continu regent, is een etmaalhoeveelheid van 5 tot 10 liter per vierkante meter te verwachten. En er is weer wind.

Die neemt gedurende de dag toe van zwak naar matig, een dikke windkracht 3, uit het zuiden tot zuidwesten. Het kwik stijgt onder de grijze wolkenmassa’s maar langzaam. We beginnen ’s morgens met ongeveer 10 graden en misschien wordt aan het eind van de middag 18 graden nog aangetikt.

Dat is heel wat anders dan op die prachtige woensdag. Onder honderd procent zon steeg de temperatuur in de stad even na het middaguur al boven de 20 graden uit. De beide weerstations van Weblog Zwolle noteerden een mooie maximumtemperatuur van ruim 22 graden.

In de nacht van donderdag op vrijdag verdwijnt de buiigheid naar het zuidoosten. Overdag is er een wisselende bewolking met diverse geluksmomenten voor de zon. We noemen de kans op een buitje voor de zekerheid, maar de kans op een vrijdag die overdag droog verloopt is groter.

In het weekend is het aan de frisse kant: maxima rond 18 graden. In de nacht van vrijdag op zaterdag valt vermoedelijk enige regen. Zaterdag en zondag overdag laten de wolken ruimte voor zon, maar er is ook kans op een buitje. Er staat een matige wind uit richtingen rond west.

Artikel delen: