Introductie Bokbier In Zwolle

Zwolle – Tijdens koopzondag in Zwolle, een week voor de Nationale Bokbierdag in Zutphen wordt op initiatief van de Zwollenaren Ab Reussink, Paul Bosch en Hans Langenkamp in de meeste cafés in Zwolle al het bijzondere (seizoens)bier geïntroduceerd.

De twee grootste brouwerijen in ons land werken mee aan deze introductie. Zowel Heineken als Grolsch sturen op 5 oktober hun historische, door paarden getrokken bierwagens naar Zwolle.

Bokbier of bockbier is een sterk seizoensbier. Een donkere variant wordt tussen oktober en februari verkocht (met een verkooppiek rond oktober en november) en wordt herfstbok genoemd. Vanaf de vastentijd tot mei wordt ook bokbier verkocht dat meestal blond of amberkleurig is en lentebok of meibok wordt genoemd. Bokbier is van oorsprong een Duitse biersoort. Andere landen waar bokbier wordt gebrouwen, zijn Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië.  Het verhaal gaat dat de naam aan het begin van de 17e eeuw in Beieren ontstaan is en een verbastering zou zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen. Vrijwel alle grote en kleine brouwerijen hebben inmiddels een bokbier in hun assortiment. Het is de afgelopen jaren zelfs het meest gedronken Nederlandse speciaalbier geworden. 

Een beurtschip (van Zwollenaar Han Visser) brengt op 5 oktober de eerste vaten herfstbok van dit seizoen naar Zwolle. Het schip zal om 13.00 uur worden gelost aan de Thorbeckegracht, ter hoogte van café ’t Beugeltje. De bierwagens van Heineken en Grolsch rijden vervolgens via de Vispoortenplas, de Steenstraat, de Melkmarkt, de Jufferenwal, de Kamperstraat, Blijmarkt, Koestraat, Wilhelminasingel, Gasthuisplein, Nieuwe Markt, Sassenstraat, Grote Markt naar de Luttekestraat. Bij alle cafés die normaal bier van de beide brouwerijen verkopen wordt een vat bokbier achter gelaten. Nagenoeg alle cafés werken aan de introductieactie mee. Enkele, normaal op zondag gesloten cafés, zijn op 5 oktober wel geopend.

De Zwolsche Stroatklinkers zorgen voor de muzikale omlijsting van het geheel en Stadsomroeper Peter Vader zal bij elk café de komst van het bokbier aankondigen.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. geschreven door stadshagen, op 26 september 2008 om 19:09

    Weer goed uitgekozen. Koopzondag, bokbierfeest en go ahead egles.

    Nu alleen nog de NVU uitnodigen voor die dag… ;D ;D ;D


    Maak melding

Reageer