Open Monumentendag Zwolle coronaproof - Foto: Geertjan Kuper
Foto: Geertjan Kuper

Open Monumentendag Zwolle coronaproof

Zwolle – Het is weer Open Monumentendag in Zwolle op zaterdag 12 september. Vanwege corona zal er dit jaar een ander programma zijn dan gewoonlijk. Open Monumentendag verloopt dit jaar voor het grootste gedeelte digitaal. Een aantal monumenten, zoals de Academiehuis de Grote Kerk, het Dominicanenklooster, Kunstruimte Het Langhuis en Museum de Fundatie zijn wel geopend.

Het thema van Open Monumentendag 2020 is ‘leermonument’. In 2020 heeft graphic designer, visual artist en nachtburgemeester van Zwolle, Jeroen van Doornik een hedendaagse schoolplaat van Zwolle gemaakt. Een wannahave voor iedereen. In het verleden werden schoolplaten gebruikt om het verhaal van de meester te illustreren. Voor kinderen is er kleurplaatversie waarmee een mooie prijs kan worden gewonnen.

Diverse monumenten kan je digitaal beleven. De theatermaker Rob Bults heeft met Top of the Hill van een aantal niet geopende monumenten prachtige verhaalvideo’s gemaakt. Verder vindt je via de app `onzichtbaar Zwolle`en www.wandelroutezwolle.nl  15 video’s van bijzondere plekken in Zwolle en van 6 topmonumenten 360° tours door het interieur.

Zoals ieder jaar is er wel weer een Zwols Monumentenmagazine. Dit magazine staat in het teken van het landelijke thema ‘leermonument’, vertaald naar de Zwolse situatie. Dit magazine is dit jaar gratis verkrijgbaar bij een aantal punten in de stad. Je kunt ook een exemplaar toegezonden krijgen. Stuur dan een mail naar cd.borst@zwolle.nl en vermeld je naam en adres o.v.v. Monumentenmagazine.

Artikel delen: