Open brief GroenLinks/DeGroenen aan snackbars

Zwolle – Aan de snackbars-houders in Zwolle. In deze week van de smaak zijn veel mensen in Zwolle bezig met lekker eten. Wij van de fractie GroenLinks/DeGroenen doen daar aan mee. Een patatje of kroket op zijn tijd gaat er ook bij ons wel in. Maar wij doen dat graag zo gezond mogelijk. En daarover hebben wij onze twijfels in Zwolle.

Sinds enkele jaren weten we dat transvetten uitermate slecht zijn voor cholesterol en het hart, slechter dan de bekende verzadigde harde vetten. De industrie is daarom al enige tijd bezig om transvetten uit haar producten te verwijderen. Sinds margarine zonder transvetten wordt geproduceerd is het aantal hartinfarcten in Nederland drastisch gedaald. Een mooie vorm van preventie. Transvetten komen echter nog veel voor in frituurolie. Voedingsdeskundigen proberen snackbars en horeca te bewegen om (de wat duurdere) frituurolie zonder transvetten te gebruiken. Veel ondernemers in Nederland hebben gelukkig hun leven gebeterd en gebruiken transvetvrije frituurolie. Op  www.friturenindehoreca.nl  kan de consument nagaan welke snackbarhouders dat deden.

De fractie GroenLinks/DeGroenen heeft op deze site gezocht waar zij in Zwolle een transvet-vrij patatje kan kopen. Maar tot onze verbazing is er volgens deze site in heel Zwolle geen transvet-vrije horeca!! Vergelijkbare steden als Arnhem, Den Bosch en Amsterdam laten een flinke lijst met snackbars zien waar de consument transvetvrij kan snacken. Zwolle steekt hier toch wel heel schraal bij af. En dat in de hoofdstad van de smaak!! Wij wachten dus nog even met het eten van een snack in deze stad.

Maar wij zouden u wel heel vriendelijk willen vragen om over te gaan op gezonde frituurolie. En mocht u dat al gedaan hebben, zou u dat dan willen melden via de genoemde website zodat de consument zich goed kan informeren?

 

Namens fractie GroenLinks/DeGroenen

Anneke Nusselder en Theo Profijt

www.groenlinks-degroenen.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

21 gedachten over “Open brief GroenLinks/DeGroenen aan snackbars”

  1. Een snackbar die nog immer (harde) transvetrijk frituurvet gebruikt neemt zijn client?le niet echt serieus. Het eigen geldelijke gewin wordt door dergelijke ondernemers boven de gezondheid van zijn eigen klanten gesteld !

    Er is al jaren een gezonder alternatief op de markt. Vloeibare frituurolie !

  2. Volgens de website:
    Overijssel
    AnyTyme de Weste Petuniaplein 7 Zwolle
    Cafetaria De Pinguin Juffrenwal 7A Zwolle
    Daisy Snacks Rijnlaan 127 Zwolle
    De Brunch Catering Newtonweg 75 Zwolle
    Febo Grote Markt 15 ZWOLLE
    McDonald’s Zwolle Centrum Grote Markt 12-13 ZWOLLE
    McDonald’s Zwolle Noord Floresstraat 60 ZWOLLE
    Paradiso Hogenkampsweg 29 ZWOLLE
    Pizza Palace Rembrandtlaan 1 Zwolle
    Smullers Zwolle Station Zwolle Zwolle
    Smulwereld Scheller Snack Forelkolk 96 Zwolle
    Snackcorner Hollandia Diezerstraat 88 Zwolle
    Vork Fastfood Stadshagen Belvederelaan 231 Zwolle
    Wijkcentrum SIO Thorbeckelaan 2 Zwolle

    Dus hoe Groenlinks/De Groenen aan die wijsheid komt? geen idee

    @Ghehe: Groenlinks/de Groenen zelf meldt: Wij van de fractie GroenLinks/DeGroenen doen daar aan mee. Een patatje of kroket op zijn tijd gaat er ook bij ons wel in. Dus ze zijn niet tegen vlees, alhoewel we natuurlijk kunnen discussieren of we kroketten vlees mogen noemen 😉

  3. Vergelijkbaar??
    Als GL/DG al niet eens kan vergelijken, kunnen we toch ook wel begrijpen dat ze die snackbars niet kunnen vinden op de lijst?

    Amsterdam – Zwolle????
    Arnhem – Zwolle????
    Den Bosch – Zwolle???

    Sorry GL/DG maar dan moet er hier nog echt heeeel veeeel gebeuren!!

    Zwolle – Amersfoort

    Die vergelijking gaat beter op en dan steekt Zwolle er waarschijnlijk goed bij af.

  4. Naar aanleiding van een signaal uit de Zwolse bevolking heeft GroenLinks/DeGroenen nogmaals de site http://www.friturenindehoreca.nl bezocht en geconstateerd dat daar in tegenstelling tot een paar weken weken geleden nu wel enkele horeca-gelegenheden op staan die transvet-vrij frituren. Daar zijn we heel blij mee. Helaas is nog lang niet de hele Zwolse horeca transvetvrij, dus er is blijvende aandacht voor nodig.

    De fractie GroenLinks/DeGroenen zal af en toe een snack nuttigen bij één van de bedrijven die op de site staan, namelijk :

    AnyTyme de Weste, Petuniaplein
    De Pinguin, Jufferenwal
    Daisy Snacks, Rijnlaan
    De Brunch, Newtonweg
    Febo Grote Markt
    Mc Donalds, Grote Markte en Floresstraat
    Paradiso, Hogenkampsweg
    Pizza Palace Rembrandtlaan
    Smullers Zwolle, Station
    Scheller Snack, Forelkolk
    Hollandia, Diezerstraat
    Vork Fastfoot, Belvederelaan
    Wijkcentrum Sio, Thorbeckelaan

    Ook de kroketten van de gemeente Zwolle blijken transvetvrij gefrituurd te zijn.

    GL/DG

  5. Tjonge….. grote klasse van GL/DG

    Eerst een bericht uitbrengen welke blijkbaar gebaseerd is op meerdere weken oude gegevens (?) om later tot de ontdekking te komen (omdat ze erop gewezen werden) dat hun bericht niet actueel meer is?

    Waar heeft die brief dan weken gelegen? Liggen wachten op komkommertijd ofzo?

  6. Als ze daar wat komen eten (in hun jargon: “een snack nuttigen”) mag dat zeker nixxx kosten. Pas maar op Paulus….klaplopersalarm!

    Bezoek overigens ook eens die geweldige transvetvrij-toko op De Lange Nering in Emmeloord. Waarschuwing: Als je daar gaat lopen klaplopen, word je er zo uitgeKICKERT 8)

  7. foutieve informatie
    ten eerste staan de meeste bedrijven op deze lijst reeds jaren lang vermeld, zij doen dus geruime tijd mee aan de campagne verantwoord frituren. wij zelf frituren in levo grenada olie met een transvet minder dan 1 %. http://www.levo.nl Een beetje flauw van deze partij. vanuit een ander perspectief bekeken : loopt deze partij niet immer achter de feiten aan en spuien zij niet vaker kolderieke onzin. Een echte politieke partij hoor je hier niet over, deze doen hun huiswerk behoorlijk.

    marco poel
    paradiso zwolle

Reacties zijn gesloten.