dr. Johathan Holslag - Foto: Stichting Thorbecke Zwolle
dr. Johathan Holslag
Foto: Stichting Thorbecke Zwolle

Thorbeckedebat met dr. Johathan Holslag in De Spiegel

Zwolle – The global challenge: wat moet het politieke antwoord zijn op de gevolgen van corona, de opkomst van het oosten, de klimaatcrisis en migratie?

De stichting Thorbecke Zwolle vraagt de Vlaamse politicoloog, historicus en Chinakenner dr. Jonathan Holslag de wereld waarin we leven te duiden, in perspectief te plaatsen en oplossingsrichtingen aan te geven.

Holslag doceert internationale politiek aan de Vrije Universiteit van Brussel, is speciaal adviseur van de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans en lid van verschillende internationale denktanks over vrede en veiligheid. Van zijn hand verschenen bestsellers als ‘China, macht of mythe’, ‘De kracht van het paradijs, hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw’; ‘Vrede en oorlog, een wereldgeschiedenis’ en ‘De nieuwe zijderoute, China op het economische strijdpad’.

De stichting Thorbecke Zwolle formuleert de kern van het debat als volgt: “Terwijl alle grote problemen grensoverschrijdend zijn, zien we in veel westerse landen een sterke neiging ramen en deuren dicht te doen. Trump triomfeerde met America first, Brexit is inmiddels een feit en in Nederland wil Forum voor Democratie een Nexit forceren. Internationale instellingen zijn verzwakt. Politici worden gewantrouwd, maar desondanks neemt de roep om sterk politiek optreden toe. Of het nu gaat om klimaat, migratie of de concurrentie van China: de politiek moet uiteindelijk toch het antwoord geven.”

Het Thorbeckedebat is een initiatief van de Stichting Thorbecke Zwolle. Het wordt jaarlijks georganiseerd om burgers en overheid dichter bij elkaar te brengen en de kwaliteit van het openbaar bestuur te vergroten.

Lezing en debat vinden plaats op woensdagavond 28 oktober in Theater De Spiegel Zwolse Theaters, aan het Spinhuisplein in Zwolle. De coronarichtlijnen worden in acht genomen. Het advies is daarom op tijd aanwezig te zijn. Toegang is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Wegens corona is het aantal zitplaatsen beperkt.

Meer informatie via https://Zwolsetheaters.nl/programma/thorbeckedebat

Artikel delen: