10 Jaar Overijsselse Vrijwilligersprijs

Zwolle – In een volle Statenzaal van het Provinciehuis in Zwolle, is vrijdagmiddag voor de 10e keer de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt. Ter gelegenheid van dit jubileum is het boekje “10 jaar gouden vrijwilligers” uitgebracht. Hierin staan een aantal interviews met vrijwilligers, waarin zij hun vrijwilligerswerkzaamheden beschrijven. Een van hen is Hans Schot uit Zwolle. Hans, nu 75 jaar, werkt al meer dan 40 jaar bij zijn cluppie CSV’28 als vrijwilliger. Hij kreeg het eerste exemplaar door Gedeputeerde Gert Ranter uitgereikt.

Volgens Pieter Schipper, voorzitter van de OVR-jury, is het belang van de Overijsselse Vrijwilligersprijs tweeledig: enerzijds het collectief in het zonnetje zetten van de vele vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties, anderzijds het afgeven van een signaal dat vrijwilligerswerk in de provinciale politiek gewaardeerd en gezien wordt.


Hans Schot ontvangt het eerste exemplaar “10 jaar gouden vrijwilligers”

Weblog Zwolle was doorgedrongen tot de finale en behoorde tot de laatste 23 finalisten. Helaas zag de Weblog-delegatie de prijs voor de tweede keer met lede ogen aan zich voorbij gaan. Toch was het fijn om door de vele stemmen van onze bezoekers, er bij te horen. Dat gaf een goed gevoel en stimuleert ons alleen maar om met ons team door te gaan waarmee we bezig waren.


Mevrouw Joke Schalk, Overijsselse Vrijwilligersprijs 2008 – Individueel


Mevrouw Ank Bijleveld, Staatsecretaris van Binnenlandse Zaken

Voor Weblog Zwolle is er volgend jaar weer een kans en wie weet ….. Dit bleek uit de woorden van de Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, de heer Geert Jansen. Hij gaf aan dat er tot en met 2011 in ieder geval geld voor deze prijs is gereserveerd.
De vrijwilligers staan onder grote druk, er zijn steeds meer vrijwilligers nodig, op vele vlakken van onze samenleving, aldus de heer Jansen. Het rijksbeleid is er volgens hem op gericht het aantal vrijwilligers te vergroten en te behouden. De vrijwilligers zijn per slot van rekening het cement van de samenleving.


Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel
de heer Geert Jansen

Naast de commissaris, was het de oud-burgemeester van de Hof van Twente en thans Staatsecretaris van Binnenlandse Zaken, mevrouw Ank Bijleveld, die nog eens de grote waarde van de vrijwilliger in de maatschappij aangaf. Nederland telt 4,5 miljoen vrijwilligers.

Ergernissen of blokades, hoe je ze noemen wilt, zijn hindernissen voor velen, die het vrijwilliger zijn in de weg staan. Deze ergernissen zijn geïnventariseerd, waarbij de 10 grootste in het beleid zijn opgevoerd om aangepakt te worden. Zo zullen de regels versoepeld worden en zullen er minder wetten en regels komen. Vergunningen zullen gemakkelijker te verkrijgen zijn of zullen worden afgeschaft. Het gaat om het weghalen van onnodige last, aldus mevrouw Bijleveld.
In het boekje “Passie onder regeldruk” staan de 10 beste oplossingen vermeld. Dit boekje is naar alle gemeenten gezonden en bedoeld als een stappenplan voor deze gemeenten. Zij zijn het ook die het moeten realiseren. Er zijn momenteel 15 pioniergemeenten.
Is een en ander in de aankomende tijd geregeld, dan zal de aanvraag van een vergunning voor het houden van een loterij, een bingo, een straatbarbeque, etc. niet meer nodig zijn. De lasten die nu ondervonden worden kunnen worden gemeld op www.lastvandeoverheid.nl.
De feestelijke middag werd gepresenteerd door Dorothy Oosting van RTV Oost, bijgestaan door twee elegante dames, de Theodora’s (Theatergroep uit Enschede), die toezicht hielden.

Voor de pauze en de prijsuitreiking werden 5 stellingen gepresenteerd, waarop het aanwezige publiek en een forum van 6 bekende Overijsselaren, Gert Ranter, gedeputeerde, Ton ten Hove, weerman, Klaas van der Kamp, namens de vrijwilligers binnen de kerken, Gaston Sporre, namens het bedrijfsleven, oud-profvoetballer Bert Konterman en Zeki Arslan, Instituut multiculturele ontwikkeling,  hun mening gaven. De mening van de aanwezigen werd op ludieke wijze door de Theodora’s opgepakt.


De Theodora’s!

Voor de Publieksprijs waren in totaal rond de 5000 stemmen. De eerste Publieksprijs bij de individuele vrijwilligers ging met 494 stemmen naar de heren Herman en Willy Stokkers (Organisatie Marathon Enschede). De Publieksprijs bij de organisaties/instellingen ging naar de Stichting Kultuurhuus Hoge Hexel met 267 stemmen.
Voor de Gemeenteprijs waren van de 25 Overijsselse gemeenten er 3 genomineerd, waarbij de eerste prijs naar de gemeente Hellendoorn ging.
De Overijssels Vrijwilligersprijs 2008 – Individueel ging naar Mevrouw Joke Schalk van de Stichting Thuis Sterven ZW-Overijssel voor haar grote betrokkenheid bij cliënten en vrijwilligers. De Overijsselse Vrijwilligersprijs 2008 – Organisaties ging naar de Stichting Steenworp Contact Deventer.
Na de prijsuitreiking konden de aanwezigen genieten van een drankje en een hapje onder het genot van sfeervolle gitaarmuziek.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Bernard, daar konden we vanmiddag nog niet achter komen. Je zult begrijpen, dat we hier zelf ook zeer benieuwd naar zijn. Maandag zal ik een poging wagen hier enige duidelijkheid in te krijgen.


  Maak melding

 2. Hans Schot van Harte! Als inwoner van Westenholte, viel het immers niet altijd mee om al die jaren met hart en ziel CSV-er te zijn. Jammer voor de weblog, maar waardering zit em niet alleen in prijzen.


  Maak melding

 3. hoeveel mensen hebben er op mij gestemd
  Ook ik ben zeer benieuwd hoeveel mensen er op mij gestemd hebben. Het was een prachtige middag!

  Minpuntje. Jammer!! Over de prijsuitreiking van de vrijwilligers van het jaar was in de diverse kranten niets te vinden. Heeft dat geen nieuwswaarde? Mensen die op “hun favoriet” gestemd hebben zijn natuurlijk wel benieuwd wie het nu uiteindelijk is geworden.


  Maak melding

Reageer