Voorbeschouwing PEC Zwolle – Feyenoord

Voorbeschouwing PEC Zwolle – Feyenoord

Zwolle – Dat de rake strafschop van Lennart Thy in de negentigste minuut, diep in Limburg op vrijdag 6 maart tot de dag van vandaag de laatste officiële treffer van PEC Zwolle zou zijn, had destijds niemand voor mogelijk gehouden.

Na ruim een half jaar speelt PEC Zwolle eindelijk weer voor het ‘echie’. PEC Zwolle – Feyenoord is de start van een nieuw seizoen, het negende jaar op rij in de Eredivisie. Wie als supporter het affiche PEC Zwolle – Feyenoord ziet, gaat direct op het puntje van de stoel zitten.

Want met de uitslagen van de voorbije jaren in het achterhoofd belooft het hoe dan ook spektakel te worden. Dat werd het al gelijk bij de eerste ontmoeting na de promotie in 2012, toen PEC Zwolle met 3-2 zegevierde. Een jaar later stond PEC Zwolle – Feyenoord net als dit seizoen voor de eerste speelronde gepland. Oud-Feyenoorder Guyon Fernandez bracht toen het Zwolle-publiek in extase met de winnende goal (2-1) in blessuretijd. Maar ook Feyenoord deed de voorbije jaren een duit in het zakje en won bijvoorbeeld twee keer met 3-4.

De voorbereiding van Feyenoord op het nieuwe seizoen begon met een oefenwedstrijd tegen stadsgenoot Sparta Rotterdam. Die wedstrijd werd al in het eerste bedrijf beslist door twee doelpunten van Róbert Bozeník, de man die vorig jaar PEC Zwolle de das om deed, en één van Crysencio Summerville. Wat volgde waren twee doelpuntloze gelijke spelen tegen FC Twente en Arminia Bielefeld. De Duitsers, vorig seizoen in september nog oefenpartner van PEC Zwolle, promoveerden de voorbije jaargang naar de Bundesliga. Tegen Hamburger SV leed Feyenoord drie dagen later een 1-0 nederlaag. Het was de eerste verliespartij in tien maanden tijd onder Dick Advocaat, al rolde de bal natuurlijk ook geruime tijd in Rotterdam niet.

De meest opvallende nieuwe namen bij Feyenoord zijn Mark Diemers en Bryan Linssen. Diemers, die ook op het veld stond bij de laatste officiële wedstrijd van PEC Zwolle begin maart, werd overgenomen van Fortuna Sittard. Lang leek de leider van het Sittardse middenveld naar Groningen te gaan, maar Advocaat wist de 26-jarige Fries toch over te halen om voor Feyenoord te kiezen. Dat deed ook Bryan Linssen, die net als Diemers, maar dan bij Vitesse, één van de steunpilaren was. Linssen, inmiddels 29 jaar, heeft ook een verleden in Sittard, waar hij twaalf jaar geleden debuteerde. Via MVV Maastricht, VVV-Venlo, Heracles Almelo, FC Groningen en Vitesse heeft de Limburger zich stapje voor stapje doorontwikkeld naar een hoger niveau. Tot medio 2023 kan de behendige Linssen zijn klasse tonen aan ‘Het Legioen’.

De voorbereiding van PEC Zwolle begon met een uitwedstrijd bij SC Cambuur. De eerstedivisionist was al verder in de voorbereiding en dat was te zien op het veld. Zwolle verloor met 2-0, maar won daarna de uitwedstrijden tegen AZ (in Epe) en Heracles Almelo met 0-1. FC Groningen werd na 120 minuten voetbal met 0-2 verslagen en ook FC Emmen werd geklopt: 0-1. De daaropvolgende thuiswedstrijd, de eerste op het nieuwe veld, tegen FC Utrecht ging met 2-0 verloren, maar een week later werd voor de derde keer met 0-1 gewonnen, nu op bezoek bij sc Heerenveen. Dat deed PEC Zwolle nog zonder Slobodan Tedic. De Servische aanvalsleider werd begin september van Manchester City gehuurd, maar kon vanwege een verplichte tiendaagse quarantaine en een nog in de maak zijnde werkvergunning geen speelminuten maken.

Naast Tedic werd ook Rico Strieder aangetrokken. Na een succesvolle verhuurperiode werd de middenvelder in juli definitief overgenomen van FC Utrecht. Op dit moment is de Duitser echter niet inzetbaar, daar hij in Groningen een blessure opliep. Ook Jesper Drost keerde terug in Zwolle, na vijf jaar elders in de Eredivisie te hebben gebivakkeerd. De speler die in 2012 promoveerde en twee jaar later de beker won, werd transfervrij overgenomen van Heracles Almelo. In de zomer nam PEC Zwolle afscheid van Vito van Crooij, die verkocht werd aan zijn ‘oude liefde’ VVV-Venlo en Zian Flemming, die naar Sittard werd getransfereerd. De vorig seizoen aan RKC Waalwijk verhuurde Clint Leemans knokte zich wél weer in de picture.

Bron: PEC Zwolle

Artikel delen: