Koewegje - Foto: Wouter Steenbergen
Koewegje
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Comeback van de zomer vanaf zondag

Zwolle – Zaterdag start vrij zonnig, maar een portie bewolking is in aantocht. Het is een inactief front zonder regen. De zon krijgt er in de middag last van en de wind neemt wat toe. Windrichting: west tot zuidwest, kracht 3. Het kwik in de Zwolse thermometers blijft steken rond 20 graden.

In de nacht naar zondag ligt Zwolle nog vaak onder bewolking. Het kan ook nevelig worden en plaatselijk ontstaat een lage mistbank. De temperatuur daalt naar 12 graden. Zondag overdag is de nevel verdwenen en bovendien blazen de wolken de aftocht. De zon krijgt steeds meer ruimte en de temperatuur stijgt in de middag naar een ideale waarde van 24 graden. De zomer begint aan een comeback.

Die comeback duurt wat betreft de warmte in elk geval tot en met woensdag. Maandag en woensdag wordt een maximumtemperatuur rond 28 graden verwacht voor Zwolle, dinsdag is het tropisch heet met 30 graden. Dit gebeurt onder regie van hogedrukgebieden in onze omgeving die zorgen voor veel zon en een blauwe lucht met veldjes sluierwolken. De wind is zwak uit het zuidoosten. Deze dagen verlopen kurkdroog en ook de rest van de komende week is de kans op neerslag klein.

Vrijdag bedekte een witte sluier de hemel hoog boven Zwolle. Door sommigen werd dit opgemerkt. Deze sluier bestond niet alleen uit sluierbewolking. Het KNMI verklaarde dat het ook rook was, afkomstig van de enorme bosbranden die in de Amerikaanse staat Californië woeden. Het betrof rook die volgens berekeningen ongeveer tien dagen eerder in de hitte van de brandhaarden was opgestegen boven Californië. Met luchtstromen op grote hoogte is de rook over duizenden kilometers naar Europa getransporteerd.

Vermoedelijk bevond de rook zich op 5 tot 8 kilometer hoogte, maar bekend is dat rook van grote bosbranden tot boven de 16 kilometer hoogte kan stijgen. Het KNMI heeft (nog) geen weerballon met een zogenoemde stofsonde opgelaten om de precieze hoogte en chemische samenstelling van de rook te bepalen. De rookdeeltjes hoog in de atmosfeer veroorzaakten vrijdagavond een zonsondergang die roder getint leek dan normaal, een verschijnsel dat de komende avonden wellicht weer kan optreden.

Artikel delen: