De eerste “Oldeneler Rode” is een feit!

Zwolle – Op 13 mei 2006, ’s morgens rond half tien, is de basis gelegd voor de eerste “Oldeneler Rode”. Op dat moment maakten 750 druivenstokken kennis met de Zwolse aarde, in de enige echte Zwolse Wijngaard “De Swolse Marken” aan de Kleine Veerweg in Zwolle. Na ruim twee jaar hard werken, heeft wijngaardenier Wiebe Dirksen op een oppervlakte van 2000 m2, bestaande uit klei en zand zijn droom werkelijkheid zien worden. Het doel was een drietal Zwolse wijnen, rood, wit en rosé. En zie … de eerste “Oldeneler Rode” is een feit.

De nog beperkte oogst blauwe druiven van 2007 was op tijd onder de kurk voor de op zondag 28 september te houden Superstreekmarkt van de Hoofdstad van de Smaak op de Agnietenberg en de Open Dag van de Nederlandse Wijngaarden. De “Oldeneler Rode” is een uit drie rassen samengestelde wijn geworden. Het is een goede wijn volgens de trotse wijngaardenier. Toch heeft hij nog enkele wensen wat de smaak betreft. De smaakdiepte of complexiteit mag volgens hem nog wel wat beter worden, maar wat wil je, het zijn nog erg jonge wijnstokken. Als de stokken ouder worden zal het karakter van de wijn ook meer complexer worden. Zaterdagmiddag stelde wijngaardenier Wiebe Dirksen, ter gelegenheid van de Open Dag van de Nederlandse Wijngaarden, zijn wijngaard “De Swolse Marken” open voor het publiek. Meer dan 250 wijnliefhebbers en -kenners, niet alleen uit Zwolle, maakten gebruik van deze uitnodiging. Rond 13.30 uur was er voor Wiebe Dirksen het moment van de dag, namelijk de uitreiking van de eerste fles “Oldeneler Rode” aan de voorzitter van het Buurtschap IJsselzone, de heer Adri Wever.


Voor meer foto’s klik op “Lees verder”.

Bij de inleiding gaf Dirksen aan dat zijn uit de hand gelopen hobby, financieel wat dragelijker is geworden door een subsidie van het Buurtschap IJsselzone. Hij wenste dat er mede door ondersteuning van het buurtschap meer groene projecten te realiseren zijn, waardoor de groene strook van de IJsselzone zijn eigen identiteit kan behouden en niet opgeslokt wordt door de woningbouw.

De heer Adri Wever, gaf aan dat “De Swolse Marken” een voorbeeld is voor de omgeving. Samen maak je de buurtschap en deze wijngaard is een toevoeging van een nieuwe kwaliteit. Voor het buurtschap en Zwolle-Zuid een win-win situatie. Hierna werd een toast uitgebracht op het succes en uitbouw van de wijngaard die eraan gaat komen en dat het een voorbeeld mag zijn voor anderen in de buurtschap.

Naast de mogelijkheid de exclusieve eerste echte Zwolse rode wijn te proeven of aan te kopen, werden er door Wiebe en zijn vrouw rondleidingen gegeven voor de vele geïnteresseerden.


Het proeven van de wijn bracht veel verschillende reacties op tafel van zowel de wijnliefhebber als de wijnkenner. Een echte liefhebster gaf aan dat zij de wijn wat zuurder had verwacht, omdat je in Nederland over het algemeen weinig zon hebt. Dat viel haar mee, de wijn is prima te drinken. Een “wijnkenner” en zijn vrouw, helemaal overgekomen uit Drenthe, om de Zwolse wijn te proeven, vond dat de wijn wat vlak en eenvoudig was. Ook gaven zij aan dat je niet zoveel kunt verwachten, aangezien het een jonge wijn is van 2007. Zij vonden het een geweldig initiatief en hoopten zelf ook in de toekomst een eigen wijngaard op te zetten.Artikel delen:
Reacties 3
  1. Oldener Rode
    Het was een aangename verrassing om tijdens een fietstochtje tegen een Zwolse wijnproeverij te lopen. Maar hij is heerlijk. Een fantastich initiatief. Mijn complimenten.


    Maak melding

Reageer