Stadsgracht - Foto: Wouter Steenbergen
Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Veel zon en tropisch warm

Zwolle – Dinsdag is de warmtetopper van de week. De middagtemperatuur in Zwolle bereikt tropische hoogte. Maandag gebeurde dat al in de binnenstad. Ons weerstation in Dieze-Centrum noteerde een maximum van 30,7 °C, het weerstation in Stadshagen kwam op 29,8 °C.

Dinsdag gaan beide stadsweerstations daar overheen. De lucht is niet geheel strakblauw, want er zijn op grote hoogte plukken witte sluierwolken. Maar de zon heeft er geen last van. Na een start ‘s morgens met ongeveer 15 graden op de thermometer, zorgt de zonnestraling voor sterke opwarming. Het is praktisch windstil en de temperatuur stijgt boven de 30 graden. Zulke tropenwarmte is in september bijzonder.

De astronomische zomer duurt nog tot 22 september: zomerse temperaturen komen in september regelmatig voor. In de afgelopen decennia is het kwik in deze maand tientallen keren tot waarden tussen 25 en 30 graden gestegen. Maar 30+ is zeldzaam. Dan hebben we het over de maxima die door het regionale KNMI-weerstation Heino zijn geregistreerd. In stedelijk gebied zoals Zwolle liggen de zomertemperaturen meestal hoger dan door Heino wordt gemeten.

Het droge, zeer warme en windstille weer wordt veroorzaakt door een groot hogedrukgebied boven Oost-Europa met in onze omgeving weinig luchtdrukverschillen.

Woensdag verschijnt bij Schotland een nieuw hogedrukgebied, waardoor de stroming bij ons van zuid naar noord tot noordoost draait. Dat betekent het eind van de dertigers, maar een temperatuur van 25 graden zit er wel in. Er verschijnt iets meer bewolking, vooral in de middag, maar zonloos wordt het zeker niet.

Donderdag en vrijdag zit het wel snor met de zon. Veel blauwe lucht en waarschijnlijk minder sluierwolken. Bij dit weertype blijft het natuurlijk droog. De maximumtemperatuur in de stad is ongeveer 23 graden, wat een prima waarde is. In de zon en uit de wind voelt het ook nog eens veel warmer aan.

Artikel delen: