Hobbemastraat - Foto: Wouter Steenbergen
Hobbemastraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Veel zon en kurkdroog

Zwolle – Donderdag haalt de zon boven Zwolle het onderste uit de kan. Ze staat twaalf uren boven de horizon en trekt zich weinig aan van de witte sluierwolken die in de middag mogelijk op grote hoogte langs de blauwe lucht schuiven. En dat enkele stapelwolkje dat misschien ook verschijnt, tellen we niet mee. Regen valt er zeker niet uit.

De wind komt in de loop van de ochtend op gang en brengt het tot kracht 3 uit het noordoosten. Een matig briesje uit een tamelijk koele hoek. Maar heb je een tuin of balkon op het zuidwesten, dan zit je uit de wind en heb je nergens last van. Na een frisse start ’s morgens wordt het daar ’s middags warm. Een stuk warmer dan het maximum van ongeveer 20 graden dat door de weercomputers wordt berekend.

Het zonnige en kurkdroge weer is te danken aan een hogedrukgebied boven de Noordzee, door de Duitse weerdienst ‘Manfred’ gedoopt. Vrijdag is Manfred nog steeds van de partij, een garantie voor nog een dag met twaalf zonuren.

Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag is het helder, op misschien wat sluierbewolking na. De planeten Jupiter en Saturnus zijn ’s avonds boven de zuidelijke horizon zichtbaar. Ze staan niet al te hoog boven het zuiden. Voor de kenners: op circa 15 graden hoogte. Hierdoor is het misschien lastig om de planeten te vinden als je tussen hoge bebouwing staat.

Maar vanaf een open plek zijn ze gemakkelijk met het blote oog te zien als twee redelijk heldere ‘sterren’, die echter niet twinkelen. Daaraan is te herkennen dat het planeten betreft en geen sterren. Jupiter is de helderste van de twee. Saturnus staat links van Jupiter en iets hoger.

Lukt het donderdagavond niet om ze te zien, dan heb je op de avonden erna nog diverse herkansingen. De twee planeten blijven ‘s avonds nog een tijdje boven het zuiden waarneembaar.

Vrijdag ligt Zwolle de hele dag onder een blauwe lucht met een uitbundig stralende zon. Er is in de middag een fractie meer wind: windkracht 3 tot 4 uit het oosten. De temperatuur boekt lichte winst vergeleken met donderdag. Uit de wind is het sowieso warmer dan de 21 graden die vrijdag op de stadsthermometers in de schaduw worden verwacht. De dag begint wel aan de frisse kant, een temperatuur iets onder de 10 graden.

Het weekendweer is een coproductie van de firma Zon & Wolken. Het ziet er goed uit voor Zwollenaren die van droog en niet al te warm weer houden.

Artikel delen: