Wintergastvrij Zwolle zoekt creatieve oplossingen voor veilige en gastvrije binnenstad - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Wintergastvrij Zwolle zoekt creatieve oplossingen voor veilige en gastvrije binnenstad

Zwolle – De gemeente Zwolle wil ook in de wintermaanden een veilige en gastvrije binnenstad bieden aan inwoners en bezoekers.

Met de aanpak Wintergastvrij Zwolle nodigt de gemeente horeca, cultuur, creatieve sector, retail en bewoners uit om samen en gebiedsgericht creatieve oplossingen te bedenken. Oplossingen die een prettig verblijf mogelijk maken en bijdragen aan de veerkracht en vitaliteit van de stad. Wintergastvrij Zwolle loopt vanaf dit najaar tot 1 april 2021.

Nu de coronamaatregelen nog wel even van kracht blijven, vraagt de gemeente aan de partners in de stad om gezamenlijk plannen te bedenken die ook in de winter gastvrije ruimte bieden aan bewoners, ondernemers en bezoekers.

Veiligheid, toegankelijkheid, zichtlijnen en duurzaamheid zijn de voornaamste eisen die de gemeente stelt aan de plannen. Een snelle en slimme aanpak is het uitgangspunt. De rol van de gemeente is naast de beoordeling van de plannen, vooral gericht op meedenken en mogelijk maken. In het voorjaar, aan het begin van de coronacrisis, is deze praktische aanpak voor het eerst succesvol ingezet. De gemeente heeft toen in de binnenstad veel extra ruimte gecreëerd om tegemoet te komen aan de wensen van ondernemers en organisaties.

Een streepje voor hebben plannen waarbij ook de creatieve sector wordt betrokken en die experimenteel van aard zijn. Denk bijvoorbeeld aan overkappingen voor terrassen met een creatieve, verrassende of kunstzinnige uitstraling. Door initiatiefnemers uit te dagen met zichtbaar creatieve en aantrekkelijke oplossingen te komen, kan Zwolle zich ook in deze tijd positief onderscheiden. Dit past binnen het nieuwe positioneringsbeleid van de gemeente om een spannender, creatiever aanbod te bieden tegen het decor van de oude Hanzestad. Hiermee worden nieuwe doelgroepen aangesproken en voor Zwollenaren een aantrekkelijk aanbod geboden.

Initiatiefnemers kunnen plannen indienen via wintergastvrij@zwolle.nl. Binnenkort worden de uitgangspunten gepubliceerd op de website van de gemeente. Bij de beoordeling van de plannen betrekt de gemeente een vertegenwoordiging van bewoners (BBZ), retail (ZwolleFonds/CityCentrum) en de horeca (KHN).

Artikel delen: