Nieuwe kunstgrasvelden Oranje Zwart onderdeel van het grotere plaatje.

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – “Eind deze maand kunnen de korfballers van Oranje Zwart de nieuwe kunstgrasvelden in gebruik nemen en dat komt op een mooi moment”, zegt Kasper Herrewijn, bestuurslid van Oranje Zwart. De groen met oranje ondergrond vormt een aantrekkelijk decor voor alle activiteiten die de vereniging op stapel heeft staan.

In juni 2020 gaf de gemeente Zwolle groen licht voor vervanging van een deel van het oude kunstgrasveld. De twee nieuwe kunstgrasvelden voldoen aan de laatste eisen van de KNKV. “Twee dug-outs en mooie oranje uitloopvakken en korfzones maken dat de nieuwe kunstgrasvelden bijdragen aan het visitekaartje van onze vereniging”, zegt Alwin Vrijburg, voorzitter van de commissie Facilitair.

Vrijburg en Herrewijn maken deel uit van een grote groep betrokken vrijwilligers bij Oranje Zwart. “Als vereniging zijn wij trots dat wij nog steeds een ongedwongen vrijwilligersbeleid hebben. Iedereen draagt vanuit haar betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel een steentje bij. Daardoor kunnen we niet alleen onze vereniging voorbereiden op de toekomst, maar daardoor kunnen we de leden ook dagelijks een ‘thuis’ bieden”, zegt Kasper Herrewijn.

Bij Oranje Zwart kan al ruim honderd jaar korfbal worden gespeeld. Vijf jaar geleden is de vereniging verhuisd van de Pelikaan naar Sportpark De Marslanden om beter zichtbaar te zijn voor de wijken in de stadsdelen Zuid, Oost en Midden. “Deze wijken, met ruim 70.000 inwoners, willen wij kennis laten maken met de wedstrijdsport Korfbal. Inmiddels voelen wij ons als vereniging thuis op het sportpark waar het ‘samen sporten’ en ‘samen bewegen’ aansluit op de missie van Oranje Zwart”, vervolgt Herrewijn.

Ledengroei blijft daarbij belangrijk. “Wij zijn bezig met verschillende programma’s voor de Jeugd, Senioren, G-korfballers en Veteranen. Daarbij zoekt de vereniging de samenwerking met Sportpark De Marslanden en Sport Service Zwolle. “Een belangrijk doel is om de jeugd in beweging te krijgen en te laten kennismaken met deze sport”, benadrukt Thérèse van Vliet, voorzitter Ledenwerving en -binding. Vorig jaar is Oranje Zwart gestart met het programma voor de jeugd, met onder meer een Sportspektakeldag, Sport van de maand, Binnenschoolse clinics op basisscholen, Schoolkorfbaltoernooi, Vriend(innet)jestrainingen en de Domijn Cup. Van Vliet: “Hier komen nog Peutergym en een interessante jaarlijkse korfbaldag “Korfbalkids Zwolle” bij.” Herrewijn vult aan: “Ook komen wij dit jaar met een speciale website om ons maatschappelijk Korfbalbomenproject onder de aandacht te brengen. “De kracht van ons programma ligt in de integraliteit en de herhaling.”

Alles staat in de steigers maar net als bij zoveel verenigingen gooit Corona ‘roet in het eten’. “Het is jammer dat wij het programma nog niet volledig onder de aandacht hebben kunnen brengen bij de kinderen. Ondanks dat zien wij dat er veel kinderen nieuwsgierig zijn naar de sport en zich via onze website opgeven voor proeftrainingen”, zegt Thérèse van Vliet.

Kortom: De nieuwe kunstgrasvelden geven de vereniging een impuls om kinderen in Zwolle Zuid, Oost en Midden kennis te laten maken met korfbal en zo deze ‘beeldschermgeneratie’ uit te dagen bij het spelen van korfbal zodat zij hiermee hun grenzen kunnen verleggen. Naast de motorische vaardigheden ontwikkelen zij ook de oog-hand-coördinatie, hun conditie en sociale vaardigheden. Samen groeien we op verschillende fronten gestaag door”, besluit Herrewijn.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)