Isala Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Isala Zwolle
Foto: Peter Denekamp

Regionaal opschalingsplan Covid-19

Zwolle – In het Isala ziekenhuis in Zwolle worden vrijdag vier patiënten verpleegd die besmet zijn met Covid-19. Zij liggen in isolatie op een verpleegafdeling. Vorige week lagen er twee Covid-19-patiënten in het Zwolse ziekenhuis. Dit deelde Isala vrijdagmiddag mee aan Weblog Zwolle.

Het aantal door de GGD nieuw geregistreerde Covid-19 besmettingen in de gemeente Zwolle is in juli licht begonnen te stijgen. Die stijging is momenteel sterker. In de periode 2 t/m 15 september waren er 56 positief geteste personen, in de twee weken daarvoor waren het nog 22 personen. De toename komt deels door vergroting van de testcapaciteit. Maar het RIVM meldde dinsdag dat ook het percentage positieve testen is toegenomen.

Van degenen die zich vorige week lieten testen en waarvan de testuitslag bekend is, heeft 3,9% een positieve uitslag. In de week daarvoor was dit 2,8%. Dit zijn landelijke gemiddelden. De percentages waren het hoogst in de GGD-regio’s Haaglanden (9,1%), Rotterdam-Rijnmond (8,2%) en Amsterdam (8,2%).

Isala-woordvoerder Gerben Hart verklaart dat de reguliere zorg in Isala weer helemaal is opgestart. “Vanaf mei zijn we in fases gestart met het weer opbouwen van de reguliere, poliklinische zorg. Vanaf september zitten we weer op hetzelfde aantal patiënten vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Er is wel een verschil, dat we veel meer patiënten behandelen met behulp van een digitaal consult, dit kan telefonisch of via beeldbellen zijn.”

“Van het totaal aantal afspraken op onze poliklinieken is ongeveer 40% digitaal. Dit is ook belangrijk om het totaal aantal fysieke bezoekers in onze gebouwen zo laag te mogelijk te houden. Een mooie gezamenlijke inspanning die ervoor zorgt dat we onze patiënten zorg kunnen blijven geven!”

“Om een eventuele tweede golf van Covid-19 op te vangen, zonder dat de reguliere zorg in de knel komt, hebben we samen met de regioziekenhuizen opschalingsplannen gemaakt. Doel hiervan is om de hulpvraag voor te zijn,” aldus woordvoerder Gerben Hart.

Dit gebeurt binnen het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) regio Zwolle, dat per 1 oktober achttien extra Intensive Care (IC)-bedden wil aanbieden, met behoud van de reguliere zorg. Per 1 januari 2021 komen er nog 29 extra IC-bedden bij. Ook de klinische capaciteit en de capaciteit buiten het ziekenhuis, bijvoorbeeld in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) wordt uitgebreid.

Een van de thema’s uit het opschalingsplan van ROAZ regio Zwolle is personeel. “Ieder ziekenhuis heeft een opleidingsplan,” zegt Monique Jacobs, manager van het Netwerk Acute Zorg regio Zwolle. “Wat wij zien is dat verpleegkundigen van andere afdelingen zich (nog steeds) aanmelden om te helpen. Het extra opleiden van IC-personeel is een langer traject, daarom keken wij ook naar andere manieren van hulp. Bijvoorbeeld door ondersteunend personeel voor de IC in te kunnen zetten om de verpleegkundigen te ontlasten.”

“De Covid-19-pandemie vraagt veel van alle zorgverleners. Toch zien wij geen onrust. Iedere zorgorganisatie blijft hoog inzetten op psychosociale ondersteuning voor zorgverleners. Er blijft veel aandacht voor werkdruk door Covid-19. Er is voldoende voorraad aan middelen – denk aan mondkapjes, handschoenen, schorten enz. – om zorgverleners te beschermen,” verzekert Monique Jacobs. “Ook is er goed zicht op de voorraad medische hulpmiddelen zoals beademingsapparatuur.”

Aan het opschalingsplan wordt deelgenomen door vijf ziekenhuizen in onze regio: Isala, Gelre ziekenhuizen, Deventer Ziekenhuis, St. Jansdal en het Röpcke-Zweers Ziekenhuis.

Artikel delen: