Voorbeschouwing AZ – PEC Zwolle

Zwolle – Van oudsher is AZ een lastige tegenstander voor PEC Zwolle. Sinds het seizoen 2012-2013 zette de Zwolse spelersbus acht keer koers richting Noord-Holland, voor een competitiewedstrijd tegen de club uit Alkmaar.

Hiervan wist AZ er zes te winnen en werd het twee keer gelijk. De laatste keer dat er een punt werd meegenomen, was in het seizoen 2018-2019. Door een late treffer van Zian Flemming eindigde de wedstrijd in 2-2. De meest recente ontmoetingen tussen beide teams vond begin augustus plaats in Epe.

AZ belegde hier een trainingskamp en was voor PEC Zwolle de tweede oefenpartner in de voorbereiding. In een wedstrijd die volledig in balans was, maar waar weinig kansen werden genoteerd, gingen de Blauwvingers met een zege aan de haal. Ook toen was Flemming trefzeker. De aanvaller staat nu echter onder contract bij Fortuna Sittard. Voor de laatste competitiezege van Zwolle in Alkmaar moeten we terug naar 1986. Toen won Zwolle mede door twee goals van Foeke Booy met 1-3.

AZ, de voorbije jaren vooral geroemd om zijn sterke voorhoede, kan in tegenstelling tot de oefenwedstrijd in Epe weer beschikken over smaakmakers Myron Boadu en Calvin Stengs. Oussama Idrissi, die in Epe nog wel acte de présence gaf, is absent net als verdediger Ron Vlaar.

Vorige week werd er in het AFAS stadion een nieuwe aanvaller gepresenteerd. De Zweed Jesper Karlsson (22) zette zijn handtekening onder een verbintenis voor de duur van tenminste vijf seizoenen. Op dit moment is Karlsson, die zijn opleiding genoot bij Falkenbergs FF, de huidig werkgever van voormalig Zwolle-speler Sander van Looy, nog actief voor IF Elfsborgs in de Allsvenskan, de hoogste divisie van Zweden.

Voor de club uit Borås waar ook voormalig PEC Zwolle- en AZ-spits Denni Avdić doorbrak, scoorde Karlsson in 89 officiële duels 21 keer. Overigens komt het duel van zaterdag te vroeg voor de aanvaller. Pas eind van de maand wordt Karlsson, die nu nog middenin het seizoen zit met Elfsborgs, in Alkmaar verwacht.

Bij PEC Zwolle is er in vergelijking met de eerste competitiewedstrijd tegen Feyenoord ook een nieuw gezicht te bewonderen, die wél al zijn opwachting zou kunnen maken. Immanuel Pherai (19) werd donderdagavond gepresenteerd. De behendige vleugelspeler werd op huurbasis overgenomen van Borussia Dortmund. Pherai is ook in Alkmaar geen onbekende. De speler werd in het verleden namelijk door de Alkmaarders uit de jeugd van AFC opgepikt, alvorens hij in 2017 bij Borussia Dortmund terechtkwam, waar hij tot op de dag van vandaag als groot talent geldt. Al op zijn 14e werd de geboren Amsterdammer jeugdinternational. Pherai zat bij de Duitse grootmacht het voorbije seizoen viermaal bij de wedstrijdselectie, maar maakte nog niet zijn officiële debuut. In Alkmaar kan trainer/coach John Stegeman niet beschikken over Rico Strieder, Pelle Clement (beiden geblesseerd) en Slobodan Tedic (nog niet wedstrijdfit).

Het zal voor de familie Reijnders een speciale wedstrijd worden. Afgelopen zaterdag maakte Eliano zijn debuut tegen Feyenoord. In deze verloren thuiswedstrijd mocht hij zeventien minuten meedoen. Als hij aankomende zaterdag ook weer op het veld staat, kan het zomaar zijn dat hij tegen z’n oudere broer Tijjani speelt. Met Eliano aan de kant van PEC Zwolle en Tijjani (die eveneens zijn profdebuut maakte in het Zwolse shirt) aan AZ’s zijde, kan het een mooi onderonsje worden voor de familie.

Bij AZ staat er met Arne Slot een, zeker voor Zwollenaren, bekende naam aan het roer. In 2002 maakte hij in de kampioenswedstrijd tegen Excelsior nog het winnende doelpunt en tien jaar later, toen FC Zwolle tegen FC Eindhoven opnieuw de titel in de Eerste Divisie in de wacht sleepte, was hij zelfs de aanvoerder. In totaal kwam Slot tot 326 officiële duels voor zowel FC als PEC Zwolle.

De wedstrijd van zaterdag wordt de eerste competitiewedstrijd van AZ. De Alkmaarders dienden voor de eerste speelronde met succes een verzoek in bij de KNVB om de openingswedstrijd tegen FC Utrecht te verzetten. Dit in verband met de belangrijke wedstrijd in de voorrondes van de Champions League tegen Dinamo Kiev, afgelopen dinsdag. Overigens slaagde AZ er niet in de Oekraïners te verslaan en daarmee door te stoten tot de laatste voorronde van het miljoenenbal. Dit seizoen komen de Noord-Hollanders daarom uit in de Europa League.

Bron: PEC Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)