Toon Hagen
Toon Hagen

Organist Toon Hagen bespeelt het Leeuwenberg-orgel op Michaëlsdag

Zwolle – Op 29 september is het Michaëlsdag. Organist Toon Hagen zet de dag van de beschermheilige van Zwolle luister bij met een concert op het Leeuwenbergh-orgel in Academiehuis de Grote Kerk.

Op het programma staan Barok, Romantiek en eigentijdse werken. Als patroonheilige is Michaël veelal verbonden aan bergen of heuvels. Zwolle is gebouwd op een zandrug, daar komt de naam Zwolle vandaan, en was dus iets hoger dan het omliggende gebied. Zwolle had een van de oudste parochies met Michaël als schutspatroon; de eerste vermelding van Zwolle op 7 december 1040 ging over de Michaëlskerk, de huidige Grote Kerk.

De relatie tussen de kerk en de aartsengel is nog altijd zichtbaar, zo is er in de kerk een Michaël te zien aan een klokje en kan men Michaël uiteraard zien op de torenspits van het noorderportaal. In de Rooms Katholieke tijd was het altaar van de kerk naar alle waarschijnlijkheid gewijd aan Michaël.

Op het programma van het concert op Michaëlsdag vinden we onder andere de Aria van Flor Peeters. Een prachtig meditatief werk. Daarnaast de Prélude, fugue et Variation van César Franck. Een zeer bekend, maar vooral ook troostvol werk, aldus Toon Hagen.

Van Toon Hagen zélf klinkt er op dit concert Domine, Dominus noster: Partita & Fantasie V over de melodie van psalm 8. In dit werk komen in de variaties klassieke polyfone en nieuwere elementen wat betreft ritmiek en harmonie samen. De Fantasie V is een vrije verwerking, een dans die als het ware uit de variaties ontspringt. Er zal ook nog een nieuwe compositie klinken van Toon Hagen, gecomponeerd in deze coronatijd. Als laatste werk klinkt er een vrolijk en uitbundig werk van Johann Sebastian Bach: de Praeludium et Fuga in G (BWV 541).

Het team van Academiehuis de Grote Kerk heeft in de afgelopen maanden veel ervaring opgedaan in het veilig laten verlopen van (orgel)concerten. Voor het concert in de grote ruimte worden maximaal 120 kaarten verkocht. Met dat aantal in de grote, hoge kerk is een unieke, maar zeker ook veilige beleving gegarandeerd, aldus het Academiehuis.

Meer informatie en kaarten via www.academiehuis.nl.

Artikel delen: