Ontwikkeling corona: “Het is hier 5 voor 12” - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Ontwikkeling corona: “Het is hier 5 voor 12”

Zwolle – Arjan Mengerink, directeur en brandweercommandant van de Veiligheidsregio IJsselland was er woensdagmiddag tijdens de persconferentie in Zwolle erg duidelijk over: “Als we niet willen dat de kroegen om twaalf uur dichtgaan, moeten we ons gedrag aanpassen.”

Ook in onze regio loopt het aantal besmettingen op. Nog niet zo erg als in het westen van het land, maar de stijging is wel verontrustend volgens Rianne van den Berg, directeur van GGD IJsselland. Er zijn hier nog geen grote uitbraken, maar wel kleinere clusters vooral “achter de voordeur”. Bruiloften, begrafenissen en feestjes zijn hier de belangrijkste besmettingsbronnen.

In een week tijd is het aantal besmettingen opgelopen van 82 naar 172 “meer dan een verdubbeling”. Het aantal opnames in de ziekenhuizen in deze regio is nog laag, maar als de ziekenhuizen gaan vollopen met corona-patiënten komt de zorg voor mensen met andere ziektes en aandoeningen in gevaar. De GGD IJsselland kan nu 900 testen per dag afnemen en in korte termijn opschalen naar 1700 als ook de laboratoria voldoende capaciteit hebben. Ook kan de GGD het bron- en contactonderzoek nog aan met 25 à 30 gevallen per dag. Van den Berg: “Elk bron- en contactonderzoek kost ons 12 uur werk.”

Volgens Arjan Mengerink houden de meeste mensen in onze regio zich aan de richtlijnen en als boa’s of politie risico’s zien, zijn de meeste mensen goed aanspreekbaar. Soms proberen mensen onder de handhaving uit te komen als ze een politieman of boa zien aankomen. “Dan wordt er gefloten of de naam van een DJ geroepen en gaat iedereen gauw op anderhalf meter afstand van elkaar staan. Gelukkig zijn dit uitzonderingen.” Wel geeft hij een waarschuwing: “Afgelopen week bedroeg het aantal besmettingen 172, maar als het aantal gaat oplopen naar boven de 250 gaan we een andere fase in. Dan zal de horeca eerder moeten sluiten en worden groepsbijeenkomsten beperkt. “Alle alarmbellen staan op rood.”

Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland, deed aan het einde van de persconferentie een oproep: “We zijn nog lang niet klaar met corona, maar willen onze regio ook niet op slot zetten. Mensen kunnen het en we moeten dit nog even volhouden.”

Artikel delen: