Man veroordeeld voor stalken en bedreigen Zwolse ex-vriendin - Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Man veroordeeld voor stalken en bedreigen Zwolse ex-vriendin

Zwolle – Een 47-jarige man is donderdag door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor het stalken en bedreigen van zijn ex-vriendin in Zwolle. De rechter gaf hem een gevangenisstraf van 270 dagen, waarvan 178 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij zijn ex een schadevergoeding betalen van 1000 euro en is hem een contactverbod opgelegd.

De aanleiding voor zijn gedrag was dat het slachtoffer een einde had gemaakt aan hun relatie. De man heeft veelvuldig gedreigd dat hij haar zou vermoorden. Zo heeft hij gedreigd haar te onthoofden, in stukken te snijden, dood te schieten of in brand te steken. Hij heeft deze intimiderende teksten rechtstreeks via WhatsApp en voicemailberichten naar het slachtoffer gestuurd of naar haar familie, kennissen en vrienden.

Ook heeft hij geluidsfragmenten aan zijn toenmalige huisbaas verstuurd waarin hij dreigde zijn ex iets aan te doen. De teksten die hij heeft verstuurd hebben bij haar onveilige en angstige gevoelens veroorzaakt, aldus de rechtbank, mede omdat hij haar – zonder dat zij dat doorhad – in de gaten hield. Zij heeft in januari voor het eerst aangifte gedaan, maar de bedreigingen hielden aan tot begin mei.

De rechtbank vindt dat belaging en bedreiging ernstige feiten zijn, zeker als dit combinatie met elkaar gebeurt. De rechter neemt het de man kwalijk dat hij zijn ex-vriendin, haar ouders en anderen uit haar omgeving telkens de vrees heeft aangejaagd dat hij de bedreigingen werkelijk zou uitvoeren.

Uit een psychologisch onderzoek blijkt dat de man narcistische persoonlijkheidstrekken en enkele antisociale trekken bezit. Hij legt de schuld en verantwoordelijkheid volledig buiten zichzelf en beschouwt zichzelf als slachtoffer, aldus de psycholoog.

Artikel delen: