Duidelijke toename coronabesmettingen in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Duidelijke toename coronabesmettingen in Zwolle

Zwolle – Er liggen momenteel tien patiënten met Covid-19 in het Isala ziekenhuis in Zwolle. Twee ervan liggen op de intensive care en acht op de verpleegafdeling. Dit maakte Isala-woordvoerder Gerben Hart vrijdagmiddag bekend aan Weblog Zwolle.

Op de verpleegafdeling ligt een aantal in een groep, een zogenoemde cohort. Gerben Hart: “We zien landelijk een toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen. Ook in onze regio stijgt het, al zijn hier de aantallen gelukkig nog beperkt. We zijn goed voorbereid op een mogelijke tweede besmettingsgolf en kunnen flexibel opschalen in capaciteit, mocht dat nodig zijn.”

“Hiervoor zijn regionaal afspraken en plannen gemaakt. Doel is dat we de IC-capaciteit en de capaciteit in de rest van het ziekenhuis kunnen waarborgen en we zo lang mogelijk reguliere zorg kunnen blijven bieden,” aldus woordvoerder Gerben Hart.

Vorige week werden er nog vier coronapatiënten verpleegd in Isala. Deze week laat een duidelijke stijging zien. Ook de RIVM-cijfers voor de gemeente Zwolle vertonen een toename. In de periode 9 tot en met 22 september werden in Zwolle 83 positief op corona geteste personen gemeld, tegen 35 personen in de twee weken ervoor.

Rioolwater wordt bij waterzuiveringsinstallaties onderzocht op de aanwezigheid van ziekteverwekkers, zoals het poliovirus. Sinds dit voorjaar wordt ook gekeken of en hoeveel Covid-19 in het rioolwater zit. Het coronavirus komt met de ontlasting van mensen in het riool terecht. Het RIVM onderzoekt dit als aanvulling op de nationale Covid-19-surveillance.

De cijfers voor het rioolwater van Zwolle zijn ook bekend: op 14 september zaten er gemiddeld 369 coronavirusdeeltjes per milliliter water in het Zwolse riool, een sterke stijging vergeleken met 7 september, toen 44 virusdeeltjes in het rioolwater werden gevonden. In de maand juli werd zelfs geen enkel virusdeeltje aangetroffen. Het grootste aantal is op 6 april gemeten tijdens de eerste coronagolf: 1844 virusdeeltjes.

Genoemde virusdeeltjes per milliliter rioolwater kunnen slechts als een aanvullende indicatie worden beschouwd. Deze waarde wordt beïnvloed door een aantal extra factoren, zoals regenval. Regen kan het aantal gemeten deeltjes per milliliter verlagen, doordat het rioolwater door afgevoerd regenwater wordt verdund.

Artikel delen: