Gemeente trots op initiatieven tijdens Burendag

Wethouder De Heer helpt met geveltuintje Praubstraat
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle – Veel bewoners hebben Burendag aangegrepen om hun buurt mooier, gezelliger, groener, klimaatbestendiger en biodiverser te maken.

Wethouder participatie Michiel van Willigen: “Het was een fantastische dag. Ik ben trots op al die mooie initiatieven die niet alleen zaterdag, maar elke dag door bewoners gerealiseerd worden. Kijk maar eens op MijnWijk!” De gemeente heeft weinig ruchtbaarheid gegeven om te voorkomen dat daar te veel mensen op af zouden komen. Zo konden bewoners in kleine groepen en met 1,5 meter afstand een verbetering in hun buurt aanbrengen.

Wijkbeheerder stadsdeel Oost Ilse Bloemhof: “Het weer was perfect, fris maar droog. Iedereen hield zich goed aan de coronamaatregelen. De bewoners van het buurtinitiatief aan het Sint Josephplein hadden zelfs een inwoner aangewezen om op een ludieke manier in de gaten te houden of dat ook gebeurde.”

De meeste initiatieven waren in de buitenruimte. In het plantsoen van het Sint Josephplein was een plantjesmarkt voor het verder vergroenen van de straat en plaatsten bewoners een vlaggenmast bij het oorlogsmonument De mast van wijkvereniging Bollebieste is verhuisd van de Kastanjestraat naar dit plantsoen.

In de wijken Assendorp en de Binnenstad zijn zaterdag veel nieuwe geveltuintjes en boomtuintjes ingericht. Wijkbeheerder stadsdeel Midden Jurrien Stroomberg: “De Binnenstad is een versteende wijk. Nadat we in het centrum geveltuintjes hebben aangelegd zijn bewoners ook in actie gekomen. Dat heeft vervolgens de bewoners in de Praubstraat geïnspireerd.”

Deze bewoners en die in Assendorp werden een handje geholpen door wethouder René de Heer. Wijkbeheerder Assendorp Jenine Timmerman: “De Assendorpers zien de noodzaak van het vergroenen van de wijk. Meer groen geeft verkoeling. Meer grond is belangrijk zodat regenwater sneller de grond in zakt. Insecten en vogels keren terug naar groenere buurten. Het was voor bewoners een verrassing maar ook een extra stimulans dat de wethouder hen een bezoekje bracht.”

Voor veel kinderen is burendag een speeldag, maar ook zij gingen aan het werk. In Zwolle-Zuid beschilderden veertig kinderen de Thorbecketunnel. In Kamperpoort maakten de kinderen van de jeugdclub van Ons Eigen Huis minibiebkastjes. Daarmee is de wijk klaar voor de Kinderboekenweek en de Kinderzwerfboekdag op 3 oktober.

Wethouder William Dogger was getuige van de veiligheidsactie in Zwolle-Zuid. Wijkbeheerder stadsdeel Zuid Jeanette Santing: “De bewoners ergerden zich al lange tijd aan de hardrijders in de Nieuwe Deventerstraatweg. Met een remwegdemonstratie lieten zij zien dat 30 kilometer in deze kinderrijke wijk echt de maximale veilige snelheid is.” De schoolkinderen zijn blij met deze actie, maar schilderden voor de zekerheid op het wegdek: 30 KM.

In de Buxtehudestraat in Holtenbroek is iets nieuws gedaan. Om de ondergrondse afvalcontainer hebben bewoners een minituintje gemaakt en het gebied eromheen vergroend. Daarmee gaan zij de strijd aan tegen het plaatsen van afval naast de container. Wijkbeheerder stadsdeel Noord Monique Wiegers: “Ze hebben heel hard gewerkt en het is heel mooi geworden. Dit staat veel leuker dan afvalzakken en ander rommel die ook nog eens ongedierte aantrekken. Het containertuintje is een proef. We proberen het nu op twee plekken in Zwolle uit.”

Omdat iedereen mag weten dat dit door bewoners is gedaan, plaatste wethouder Klaas Sloots de paal Buurtinitiatief. Ook de bewoners van de buurttuin aan de Volkerbeek en het park Palestrinalaan kregen een paal uit waardering voor hun bijdrage aan een betere buurt.

Wijkbeheerder stadsdeel West Marjolein Geurtsen: “Mooi om te zien dat er dit jaar zoveel aandacht was voor het vergroenen van de straat en dat bewoners oog hadden voor het belang van biodiversiteit. Zoveel plekken die nu groener zijn geworden met buurttuinen, geveltuinen, boomtuintjes en gastvrijer voor insecten en vogels zijn met vogelkastjes en bijenhotels. Het was een hele productieve, maar vooral ook gezellige burendag. Wethouder Monique Schuttenbeld en ik hebben genoten van al het enthousiasme om ons heen en de verbinding die ontstond tussen buren. Want welk initiatief er ook georganiseerd werd, een ding hebben ze gemeen: het contact met je buren verbetert. En dat is minstens zo belangrijk!”

Wethouder Michiel van Willigen riep op Twitter iedereen op om ook na Burendag met ideeën voor het verbeteren van de wijk te komen. Daarvoor is een nieuw platform MijnWijk. Daarop staan allerlei bewonersinitiatieven, die voor of op Burendag zijn begonnen en na Burendag doorgaan.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)