Nieuw kunstwerk bij Celeanum

Zwolle – Sinds februari 2006 is woningcorporatie deltaWonen gehuisvest in het voormalige Gymnasium Celeanum aan de Veerallee te Zwolle. Het markante gebouw werd destijds in opdracht van Celeanum BV (een samenwerking tussen Schagen groep en DLH Ontwikkeling) zorgvuldig gerestaureerd en verbouwd tot een prachtig kantoor.

Naar aanleiding van gesprekken in 2005 tussen Wim Coster van het Historisch Centrum Overijssel en de huidige eigenaar is besloten om, ter nagedachtenis aan de Joodse families die op 3 oktober 1942 vanuit de gymzaal van het Celeanum naar Westerbork zijn gedeporteerd, een kunstwerk te plaatsen. De opdracht voor dit kunstwerk is destijds gezamenlijk door de Gemeente Zwolle, deltaWonen en de eigenaren van het pand gegeven aan Iris Le Rütte. Zij kreeg de opdracht een kunstwerk te maken dat niet alleen herdenkt maar ook hoop uitspreekt, hoop voor de toekomst. Leven in vrijheid. De onthulling van dit kunstwerk vindt plaats op vrijdag 3 oktober aanstaande. Dit wordt vergezeld van korte toespraken door Dick Huiskamp, namens de eigenaren van het pand en door Wil Cornelissen als vertegenwoordiger van de Joodse Gemeente  in Zwolle. Het welkomstwoord wordt gesproken door Wim Coster, als historicus verbonden aan het Historisch Centrum Overijssel.

Iris Le Rütte ontwierp vele beelden voor de openbare ruimte. Daarnaast tekent zij, illustreert voor boeken, kranten en  tijdschriften en ontwerpt prijzen waaronder de VSB Poëzieprijs. Haar grote beelden staan onder meer in Zwolle, Ommen en in Amsterdam, waar zij de spraakmakende dromedarissen aan het spoor langs de Amsterdamse Wibautstraat plaatste. Solotentoonstellingen had zij in onder meer het Singer Museum en recentelijk in Museum Beelden aan Zee. 

Artikel delen:

Reageer