Thorbeckegracht - Foto: Wouter Steenbergen
Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Veel bewolking, soms regen, zondag een stevige wind

Zwolle – Zaterdag is een herfstdag met veel bewolking maar zonder veel wind. De zon komt moeizaam door het grijze wolkendek heen. De bladeren die al beginnen te verkleuren aan de bomen worden er nauwelijks door beschenen. De wind is zwak tot matig uit het oosten, rond het middaguur draaiend naar zuidelijke richtingen.

’s Morgens is de kans op regen nog klein in Zwolle, maar in de middag wordt die groter. Dan trekt vanuit het zuiden een regenfront over, dat in onze omgeving trouwens weinig actief lijkt. Slechts enkele millimeters worden berekend. De grootste kans op regen in de tweede helft van de middag en het begin van de avond. De dag begint met ongeveer 13 graden op de thermometer en daar komt slechts een beetje bij. Er gaat misschien wel wat van af tijdens de regen in de namiddag.

Een lagedrukgebied boven Frankrijk dat door de Duitse weerdienst Brigitte is gedoopt, veroorzaakt dit weer. Ze heeft van de Franse weerdienst de naam Alex gekregen en met deze naam zal hij/zij de weerarchieven ingaan. Alex/Brigitte heeft vrijdag in het westen van Frankrijk stevig huisgehouden. Omgewaaide bomen en wateroverlast werden gemeld. Zaterdag is het zuidoosten van Frankrijk aan de beurt met kans op overstromingen door zeer zware regenval.

Rond dit Franse lagedrukgebied zijn andere lagedrukkernen ontstaan, waarvan eentje boven België. Deze stuurt zaterdagmiddag genoemd regenfront onze kant op. Achter het front klaart het zaterdagavond tijdelijk op, de zon is dan al onder. Het kwik daalt ’s nachts naar ongeveer 10 graden.

Zondag is het herfstachtig met alles erop en eraan. De wind trekt flink aan uit richtingen tussen zuid en zuidwest. In de middag de meeste wind, kracht 4, met windvlagen tot 50 kilometer per uur. Er zijn veel wolken en er is kans op een bui, vooral in de eerste helft van de dag. In de middag lijkt de buienkans geringer en de zonnige momenten tussen de wolken frequenter. De temperatuur blijft met maximaal 14 graden iets aan de lage kant.

In de nieuwe week wordt wisselvallig weer verwacht. Vaak is er bewolking, met af en toe een regenachtige periode of een bui. De berekende regenhoeveelheden zijn echter niet groot. De middagtemperatuur blijft hangen in de buurt van de 15 graden. Dat is een fractie koeler dan normaal voor begin oktober.

Artikel delen: