WO2 in 50 Overijsselse foto’s - Foto: Gerard van der Sluijs
Foto: Gerard van der Sluijs

WO2 in 50 Overijsselse foto’s

Zwolle – Inwoners van Berkum die een neergestorte Amerikaanse piloot in veiligheid brengen, een groep voedselzoekers bij de IJsselbrug, de deportatie van een groep Joodse inwoners van Zwolle en de installatie van NSB’er Egon von Bönninghausen als Commissaris van Overijssel. Zomaar een greep uit de indrukwekkende foto’s die te zien zijn in de expositie ‘WO2 in 50 Overijsselse foto’s’ in Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle. De expositie werd op vrijdag 2 oktober geopend door de burgemeester van Zwolle, Peter Snijders.

Bij de openingwaren ook twee inwoners van Overijssel aanwezig die een speciale band hebben met een van de 50 foto’s. Bep-Naberhuis Maazen uit Hattem staat op de foto die haar moeder in 1943 maakte van een groep kinderen in de Zwolse wijk Assendorp. De dag na de opname werden drie van de buurtkinderen, afkomstig uit het Joodse gezin Krammer, afgevoerd naar een vernietigingskamp. Ze zouden nooit terugkeren. Ria van Kessel-Dingjan uit Berkum stond tijdens de opening stil bij de foto met voedselzoekers bij de IJsselbrug. Ze vertelt over de barre fietstocht die ze als 15-jarig meisje samen met haar zusje in 1945 maakt vanuit Delft naar Zwolle.

NIOD
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) startte vorig jaar de actie ‘WO2 in 100 foto’s’ om zo een landelijk overzicht te creëren. Elke provincie leverde een bijdrage met de meest aansprekende oorlogsfoto’s. In Overijssel gaf Historisch Centrum Overijssel gehoor aan de oproep en besteedde aandacht aan de actie, waardoor er vanuit het publiek, historische verenigingen en andere erfgoedinstellingen foto’s werden ingezonden. Na een selectie door een jury en een publieke stemronde werden de 50 meest aansprekende Overijsselse oorlogsfoto’s geselecteerd. Het resultaat van alle provinciale inzendingen is het boek ‘WO2 in 100 foto’s’ dat eerder dit jaar is verschenen. Hiervoor werden 10 Overijsselse foto’s uitgekozen, met ook een indrukwekkende Overijsselse foto op de cover.

Pop-up expositie
Van de selectie van de 50 Overijsselse oorlogsfoto’s hebben het NIOD en Historisch Centrum Overijssel een pop-up expositie samengesteld. De expositie is vanaf 2 oktober 2020 t/m 3 januari 2021 te zien in het Academiehuis de Grote Kerk aan de Grote Markt 18 in Zwolle. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Artikel delen: