Scania Gryphus 8x8 verlaat Scania Production Zwolle - Foto: Scania Zwolle
Scania Gryphus 8x8 verlaat Scania Production Zwolle
Foto: Scania Zwolle

Aflevering eerste Scania Gryphus 8×8 aan Defensie

Zwolle – Scania Production Zwolle is gestart met de uitlevering van de Scania Gryphus 8×8 voertuigen aan Defensie. Na de eerste 6×6 series is nu dan de beurt aan de operationele configuratie die in overgrote mate de logistieke ruggengraat van Defensie gaat vormen.

Inmiddels heeft Defensie ook gebruik gemaakt van de optie om de totale order uit te breiden. De oorspronkelijke order van Gryphus trucks is verhoogd met nog eens 810 extra voertuigen tot 2847. Hiermee is de grootste defensieorder in de geschiedenis van Scania nog verder gegroeid. Scania Production Zwolle staat ook in voor de productie van deze uitbreiding.

Net als alle eerder geproduceerde Gryphus trucks worden ook deze eerste 8×8’s afgeleverd bij MatlogCo/DUO in de Majoor Mulder kazerne te Stroe. Hier worden alle voertuigen samengevoegd met de extra uitrusting voordat zij worden uitgeleverd aan de diverse eenheden bij de krijgsonderdelen.

De uitgifte van de nieuwe Gryphus trucks bij de Defensie Uitleen Organisatie (DUO) te Stroe verloopt via een strak geregisseerd proces. Elke eenheid krijgt een tijdsperiode toegewezen waarbinnen de oude vrachtwagens worden omgeruild. De planning is volledig gericht op de aflevering van complete systemen – bijvoorbeeld een truck inclusief aggregaat en een werkplaatscontainer – zodat de nieuwe voertuigen direct volledig inzetbaar zijn.

De Scania Gryphus zal gefaseerd de bestaande 4- en 10-tonner-vloot gaan vervangen. De leveringen zullen doorlopen tot en met 2023. Voor de voertuigen is een unieke serviceovereenkomst afgesloten. Alle trucks en hun uitrusting worden in een bijzondere samenwerking door Scania Nederland werkplaatsen in de nabijheid van de militaire standplaatsen en door Defensiemonteurs in hun eigen werkplaatsen onderhouden. Het servicecontract heeft een initiële looptijd van tien jaar en kan desgewenst verlengd worden.

Foto's 3
Aflevering eerste Scania Gryphus 8×8 aan Defensie - Foto: Scania Zwolle
Foto: Scania Zwolle
Aflevering eerste Scania Gryphus 8×8 aan Defensie - Foto: Scania Zwolle
Foto: Scania Zwolle
Artikel delen: