IJsselbrug - Foto: Wouter Steenbergen
IJsselbrug
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Herfstdag met bewolking, regen en wind

Zwolle – Donderdag ligt de stad onder een dik pak donkergrijze bewolking. Waaruit het gaat regenen. Dat begint ‘s morgens vroeg al. Volgens de berekeningen zal het een etmaalhoeveelheid van ongeveer 10 liter regenwater per vierkante meter opleveren.

Eerst gestage regen, in de loop van de middag buiiger van karakter. Tussendoor zijn er enkele droge perioden. De grootste kans daarop in Zwolle rond het middaguur en ’s avonds na zessen. Om het herfstplaatje compleet te maken, komt daar een behoorlijk aantrekkende wind bij. Die begint ‘s morgens met windkracht 3 uit het zuidwesten, neemt toe naar een volle windkracht 4, misschien zelfs even 5 in de middag, en draait aan het begin van de avond naar west tot noordwest. Windvlagen rond 50 kilometer per uur zijn de herfsttoegiften.

Donderdag verkeren we enige uren in zachtere lucht, maar met alle regen en wind is het twijfelachtig of je daar lol van hebt. Donderdagmiddag een maximumtemperatuur van ongeveer 16 graden.

In de avond wordt het rustiger. De wind neemt snel af en er is minder bewolking. Er verschijnen opklaringen, wellicht nog op tijd voor een mooie zonsondergang om 18.56 uur. Een verdwaald nachtelijk buitje is niet uit te sluiten.

Vrijdagochtend vroeg is het fris. Het kwik is naar 10 graden gezakt of er iets onder. Opdrogen is vrijdag goed mogelijk, want de buienkans is klein. En de wisselende bewolking laat ruimte voor zon. De wind is teruggedraaid naar het zuidwesten en doet een stuk kalmer aan dan op donderdag: matig, kracht 3. In de nacht naar zaterdag trekt een nieuwe regenzone over.

Het weekendweer ziet er wisselvallig uit. Er komt een lagedrukgebiedje aan boven Denemarken en daar krijgen we last van. Het stuurt vanuit het noordwesten buien hierheen, maar momenten met wat zon zijn er ook. De wind aan de grond komt eveneens uit het noordwesten, met koelte tot gevolg. De maximumtemperatuur ligt rond 13 graden.

Artikel delen: