Winkelcentrum Stadshagen wordt nog veiliger met fietsverbod - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Winkelcentrum Stadshagen wordt nog veiliger met fietsverbod

Zwolle – Het Winkelcentrum Stadshagen had donderdagmiddag wat te vieren. Als eerste in Zwolle heeft het de vierde KVO-ster in de wacht gesleept. KVO staat voor het Keurmerk Veilig Ondernemen. Jeroen Nagelmaeker, de voorzitter van de winkeliersvereniging sneed de taart aan in aanwezigheid van diverse partijen die ervoor zorgen dat het steeds veiliger wordt in dit gebied. Denk hierbij aan onderhoud, (brand)veiligheid, overlast en criminaliteit.

Het certificaat met de vierde KVO-ster werd door de trotse Jeroen Nagelmaeker woensdagmiddag in het winkelcentrum uitgereikt aan het betrokken beveiligingsbedrijf, studenten en docent Linda Peters van de opleiding orde & veiligheid van het Deltion College en de wijkagenten. Uiteraard kregen ze ook een kleurrijke bos bloemen. Hoewel de gemeente, de brandweer, de eigenaar van het winkelcentrum en de jongerenwerkers van Travers Welzijn niet aanwezig waren, hebben ook zij bijgedragen aan de toekenning van de vierde ster. Alleen door samenwerking van alle betrokken partijen kon dit succes worden gerealiseerd.

Maar er is volgens Jeroen Nagelmaeker nog verbetering mogelijk. Hoewel winkelstraat Wade een stoep is, waar niet gefietst mag worden, ervaren bezoekers nog regelmatig overlast van fietsers en scooters. Sinds enkele jaren worden (brom)fietsers vriendelijk verzocht dat ze moeten afstappen, maar dat valt niet altijd in goede aarde. Studenten beveiliging van Deltion spreken mensen hierop aan, maar krijgen soms de ergste beledigingen retour. “Sommige mensen hebben wel een erg kort lontje”, volgens een van de studenten. Docent Linda Peters hoort van haar studenten dat ze soms “grof” worden tegengesproken. Ook regelmatig de reactie, “maar daar hangt ook geen bord”. Dat is vanaf donderdag verleden tijd. Er hangen nu aan weerszijden van Wade fietsverbodsborden. In het uiterste geval kan er nu door de politie en BOA’s handhavend worden opgetreden.

Stadshagen wil het fietsen naar het winkelcentrum zeker niet ontmoedigen en daarom zijn er vele fietsparkeerplaatsen aangebracht naast de plekken waar winkelwagentjes kunnen worden gepakt en teruggezet. Mensen die slecht ter been zijn, mogen bij wijze van uitzondering hun fiets meenemen naar de fietsparkeerplaatsen bij Albert Heijn en Jumbo Nagelmaeker, maar vol is vol. De Wade is een voetgangersgebied waar iedereen elkaar goed moet kunnen passeren en waar men -zeker in deze tijd- voldoende afstand van elkaar moet kunnen houden.

Foto's 2
Winkelcentrum Stadshagen wordt nog veiliger met fietsverbod - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Artikel delen: