Samenwerking vaatchirurgen en dermatologen

Zwolle –  Flebologie richt zich op het diagnosticeren en behandelen van slecht functionerende aderen (voornamelijk in de benen). Ook de huidziekten die daardoor worden veroorzaakt, vallen onder die noemer. Denk aan spataderen, aderontstekingen, lymf- en lipoedeem, trombose en open benen. Omdat deze aandoeningen doorgaans door twee specialismen worden onderzocht en behandeld, is het voor huisartsen niet altijd eenvoudig hun patiënt goed door te verwijzen. Met de start van het Flebologisch centrum Isala komt aan die onduidelijkheid een einde. Vanaf maandag 6 oktober hebben de Isala klinieken namelijk één verwijsloket voor alle flebologische aandoeningen aan de Dr. Spanjaardweg 29 te Zwolle. 

Sinds jaar en dag zijn behandeling en diagnostiek van (spat)aderen in handen van dermatologen en chirurgen. Beide vakgebieden zijn steeds verder naar elkaar toe gegroeid en bieden dezelfde behandelingen aan. Die intensieve samenwerking vormt de basis voor het Flebologisch centrum Isala. Zowel de vaatchirurgen als de dermatologen houden er dagelijks spreekuur en indien nodig wordt een patiënt door beide medisch specialisten onderzocht.

De nauwe samenwerking leidt tot een volledig behandelpakket én behandelingen op maat binnen één locatie. Het centrum is voorzien van de modernste faciliteiten, en het ziekenhuis is direct in de buurt. Ernstig zieke patiënten kunnen bijvoorbeeld ook behandeld worden in het Flebologisch centrum Isala, een dienstverlening die onmogelijk is voor zo’n patiëntgroep in een privé-kliniek. 

De meerderheid van de patiënten in het Flebologisch centrum Isala heeft last van spataderen. Op dat gebied heeft het centrum inmiddels een breed behandelaanbod ontwikkeld; van het aanmeten van steunkousen en het klassieke wegspuiten tot het zogeheten strippen. Ook moderne technieken die gebruikmaken van radiogolven en laserstralen worden regelmatig toegepast, omdat ze minder ingrijpend zijn voor de patiënt.

Artikel delen:

Reageer