“Gebrekkig gemeentelijk hondenbeleid”

Zwolle – Het afgelopen jaar is Swollwacht al meerdere malen aangesproken over het gebrekkige gemeentelijke hondenbeleid, getuige de grote overlast die mensen in de stad ervaren door hondenpoep van loslopende honden of door hondenbezitters die hun huisdier op niet daarvoor bestemde plekken (stoep, speelweiden, kinderspeelplaatsen) hun behoefte laten doen. Dat zegt fractievoorzitter Eikelboom vrijdag.

Met name de wijk Zwolle Zuid spant hier de kroon, aangezien hier een groep bewoners zich heeft georganiseerd en het college op 28 april jl. heeft gevraagd om een adequate en goede oplossing voor bovengenoemde overlast. Tot verbazing reageert het college pas na 16 weken met een brief t.w. op 19 augustus 2008 jl. (ondanks de toezegging hier binnen zes weken op te reageren), zegt Eikelboom. “Hier voorziet u de bewoners van antwoord en is het probleem nog steeds niet op een effectieve wijze opgelost. Dat het een serieus probleem is blijkt ook uit de ongenoegens, die wijkbewoners uit Zwolle Zuid over deze overlast hebben geuit tijdens de bijeenkomst van de wijkanalyse”. In de reactie op de brief van 19 augustus jl. heeft het college aangegeven maatregelen te hebben genomen. Dit in de vorm van het aankondigen van controles en door het toepassen repressie in de vorm van het uitdelen van boetes aan de betreffende hondenbezitters. Eikelboom: Dat heeft tot op heden geen enkel effect gegenereerd! Swollwacht moet dan ook constateren dat het college het probleem totaal niet serieus heeft genomen.

Naar he toordeel van Swollwacht is het achteraf beboeten pas terecht en heeft dit daadwerkelijk nut, wanneer de gemeente eerst zorg draagt, dat er ook voldoende gelegenheden zijn gecreëerd om de honden op een fatsoenlijke wijze uit te kunnen laten. Eikelboom vindt dit in een groot deel van de stad zeker niet aan de orde. “Mede hierdoor ervaren bewoners en kinderen veel hinder van overlast door hondenpoep en hiermee rondlopen is zeer zeker niet fris te noemen!”

Door bovengenoemde overlast wil Swollwacht middels deze brief te kennen geven, dat het huidige beleid niet meer volstaat en daarmee afkeurenswaardig te noemen is. “Het wordt dan ook de hoogste tijd, dat het college spoedig afkomt met een effectief hondenbeleid, waarin met name qua preventie voldoende maatregelen worden genomen, om de hondenbezitters hun huisdier op een waardige wijze uit te kunnen laten.”

Naar aanleiding van bovengenoemde probleem heeft Swollwacht de volgende vragen:

 1. Wat is de reden, dat u niet volgens afspraak handelt aangaande het niet tijdig beantwoorden van de naar u gezonden brieven?
 2. In hoeverre neemt u het probleem serieus, wanneer u het probleem alleen denkt te kunnen oplossen door het aankondigen en geven van boetes?
 3. Kunt u aangeven, hoe lang wij moeten wachten op een adequaat beleid, wat ervoor zorg draagt dat de overlast door hondenpoep verminderd c.q. verdwijnt?
 4. Bent u met ons van mening dat er in de stad een groot tekort is aan honden uitlaatplekken en er onvoldoende faciliteiten zijn voor hondenbezitters om zelfstandig de hondenpoep op te ruimen?
 5. Kunt u aangeven, welke concrete maatregelen c.q. acties u in preventieve zin gaat ontwikkelen om de overlast te voorkomen ( te denken valt hier o.a. aan het onderhouden en creëren van extra honden uitlaatplaatsen)

Swollwacht

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Hier op de deventerstraatweg is de hondentoilet al weken niet meer gevuld met de poep zakjes. Dus kan mijn hond daar bijna niet meer uitlaten, omdat de hondenpoep niet meer opgeruimd wordt. Laat de gemeente die eerst maar weer eens vullen


  Maak melding

 2. Hier in Stadshagen was ons ook van alles beloofd en ik heb het ook nog niet gemerkt. Wat niet wil zeggen dat de politie niet bezig is geweest hiermee, maar ik denk dat er harder in Zwolle opgetreden mag worden tegenover hondeneigenaren en dan vooral ook op plekken waar kinderen spelen en waar geparkeerd wordt naast een groenzone.
  Vandaag ook nog meegemaakt: in een straat waar aan de ene kant een beek loopt en aan de andere kant de huizen staan, loopt een vrij grote hond onaangelijnd te poepen. Baasje is niet aan die kant…. maar aan de kant van de beek nota bene! Roep je hond dan daarnaartoe!
  Hondeneigenaren lijken de laatste jaren hun hond niet onder controle te hebben en het allang best te vinden dat de hond zijn behoefte doet. Ik meen dat er toch een wet is die zegt dat je die stront van je hond moet opruimen?
  Kortom: ik ben voor strenger en vaker controleren en boetes!


  Maak melding

 3. Aanlijnen!

  Baasje is niet aan die kant…. maar aan de kant van de beek nota bene!

  Aanlijnen dat beestje. Dat gebeurd hier te vaak dat de baas de hond de vrije hand geeft. Als jij daar dan loopt met je hondje en je schepje en je zegt er iets van, kan je nog een grote mond toekrijgen ook!


  Maak melding

 4. Hoera -het onderwerp HONDENSTRONT staat weer eens op de agfenda. Dat belooft weer een lekker stel smakelijke reacties. Want schrijven over in de tuin schijtende katten en de hondenstront -is spekkie naar het bekkie van menig Zwollenaar. Verheug me dan ook weer over op een golf van pittige reacties. Woef-woef-woef ik heb gezegd -sorry geblaft.


  Maak melding

 5. Ik ben ook een hondenbezitter uit Zwolle zuid en laat mijn hondje altijd netjes onder de struiken doen en daar waar kinderen nooit zullen spelen .Ik loop zelf zover van de openbare weg vandaan naar de struiken en moet mij ook een weg banen tussen de grote bolussen van anderen .Maar wat ik ook erg vind dat er op datzelde grasveld waar ik loop enorm veel blikjes van frisdrank worden neergegooit ,deze worden door de grasmaaier geplet en hebben dan enorme scherpe kantjes die ook een gevaar voor de kinderen zijn.Laat daar ook eens wat op gelet worden.


  Maak melding

 6. Ik ben Boris. Vandaag ben ik bijna overhoop gereden door een fietser. En nee, ik neem het die fietser niet kwalijk dat hij me bijna geramd heeft. Ik kwam een meter of 20 na m’n baasje ineens het fietspad opstuiven. Voor alle duidelijkheid: m’n baasje had me niet aangelijnd en keek verder niet echt naar me om.
  Incompetent stuk vreten van een baasje keek de fietser ook nog eens boos aan dat hij mij bijna overreden had.


  Maak melding

 7. Hé oplettertje -sinds wanneer wordt er met een EI gescheten? Wij keurig opgevoede hondjes SCHIJTEN echt met een IJ. Dus voortaan beter OPLETTEN -want anders gooi je je eigen naam te grabbel. ;D ;D


  Maak melding

 8. Vast niet allemaal maar àls er een hondernschijt- of hondenlosloopprobleem is, dan is het toch echt het baasje wat onfatsoenlijk is en níet het dier.


  Maak melding

 9. Klere hondeigenaren. Ze moeten zich gewoon eens leren aanpassen maar nee hoor, dat hoeven ze niet. Gewoon die beesten los laten lopen alsof ze thuis zijn. Ies koeltoer zeggen ze dan. Het ligt allemaal aan Wouter Bos met zijn linkse rakkers (Rakker, het woord zegt het al). We zijn veel te tolerant geweest.

  Ze zijn te gast op onze velden en struiken, laat ze dat niet vergeten !!!

  8)


  Maak melding

 10. Nou, het ‘beleid’ werkt uitstekend hoor….. NIET DUS.

  Ik heb de indruk dat de rondslingerende hondenstront en de loslopende beesten alleen maar meer is geworden.
  Steeds vaker moet ik wandelend slalommen op de stoep tussen de hondenstront door.

  Vieze stinkbeesten….. (daarmee bedoel ik de baasjes die hun verantwoordelijkheid niet nemen)


  Maak melding

 11. Zaterdag fietste ik door een parkje, waar je komt als je er bij de honkbal ingaat in Holtenbroek. Liep een snuiter met 2 afressief ogende honden los. Ze kwamen gelijk op me af. Fietste natuurlijk door en dacht, het zal wel loslopen ( ;)). Riep die kerel “stoppen” en nog iets dringends. Ik: “Ach, vent je laat die honden toch niet loslopen hier”. Hij nog eens met dat vreemde ondertoontje: iets van “Ik zei toch dat je moest stoppen”…..fietste nog ff door maar omdat ik aan beide kant bijna zo’n agressieve dog in de enkels had hangen, dacht ik “effe verhaal halen”. Maar ik sta stil en beide eerst behoorlijk agressief ogende dogs draaiden zich om en liepen zo mak als een lammetje naar ’t baasje. Vroeg of dat kwam dat ik stilstond (niet meer bewoog). Ja, zei hij en was ineens een stuk vriendelijker. Maar ik wist genoeg en ben zonder groeten doorgereden. Ivm zijn walgelijke toontje. Of de honden daar mochten lopen?


  Maak melding

Reageer