86 keer CoronaMelder-code gedeeld

86 keer CoronaMelder-code gedeeld

Zwolle – De landelijke invoering van de CoronaMelder-app start zaterdag. GGD IJsselland en GGD Twente werkten sinds 17 augustus mee aan het uittesten van deze app in Overijssel.

In die periode heeft GGD IJsselland samen met 86 positief besmette personen de code gedeeld. “Mensen die langer dan een kwartier dichtbij een persoon in de buurt zijn geweest die later het coronavirus blijkt te hebben, krijgen op deze manier snel een bericht. Wij constateren dat het een goede aanvulling is bij het bron- en contactonderzoek,” zegt Margreet Algera, strategisch manager GGD IJsselland.

Met de CoronaMelder-app worden ook mensen bereikt die een besmet persoon niet kent of zich herinnert. Doordat al die mensen zich eerder kunnen laten testen, wordt de kans op verdere verspreiding van het virus beperkt. Ellen Neelen, medewerker bron- en contactonderzoek, merkt dat mensen die de app op hun telefoon hebben geïnstalleerd hier graag aan meewerken. “Alle personen die ik heb gesproken, stelden geen verdere vragen. Ze waren meteen bereid de code met ons te delen.” De GGD voert de code in het systeem in, waarna de persoon een bericht krijgt om te delen.

Het gebruik van de CoronaMelder-app is vrijwillig. Krijg je een melding, dan lees je in de app wat je moet doen en of je je kunt laten testen. De app werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens, en weet niet wie of waar je bent. Ook geeft de app geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom blijft het belangrijk 1,5 meter afstand te houden en veelvuldig je handen te wassen.

“Nu het aantal besmettingen in rap tempo oploopt, ook in de zorgsector, is het nog belangrijker je aan de basisregels te houden en snel te handelen om het virus in te dammen. De CoronaMelder-app helpt daarbij. Ik roep dan ook iedereen op de app te installeren,” voegt Algera toe. Inwoners van Overijssel die de app al hadden gedownload, kunnen deze blijven gebruiken. De app hoeft niet opnieuw te worden gedownload.

Bron: GGD IJsselland

Artikel delen: