Werken Gerard ter Borch te zien in de Fundatie

Zwolle – Vanaf 3 oktober zijn er in Museum de Fundatie-Paleis a/d Blijmarkt vijf werken van de in Zwolle geboren kunstenaar Gerard ter Borch te zien. Museum de Fundatie krijgt de schilderijen in langdurig bruikleen van het Rijksmuseum in Amsterdam. De opening van de expositie vond vrijdagmiddag plaats in het bijzijn van burgemeester H.J. Meijer, commissaris van de Koningin G. Jansen en directeur collecties van het Rijksmuseum T.D.W. Dibbits.

De internationaal meest befaamde Zwolse kunstenaar is Gerard ter Borch (Zwolle 1617 – Deventer 1681). Museum de Fundatie bezit een tekening van zijn hand. Ter versterking van de presentatie 17e eeuwse kunst en als eerbetoon aan deze grote zoon van zwolle is het Rijksmuseum in Amsterdam bereid gevonden om vijf werken van Ter Borch in langdurig bruikleen aan Museum de Fundatie te geven. Door dit genereuze gebaar keert Ter Borch met een fantastische groep werken terug naar zijn geboortestad.

Gerard ter Borch(1617-1681)

Gerard ter Borch leerde het schildersvak van zijn vader, Gerard ter Borch de Oude. De jonge Ter Borch ging in 1633 in Haarlem werken in het atelier van Pieter de Molijn. De landschappen van deze schilder werden door Ter Borch van menselijke figuren voorzien. In de jaren vijftig richtte hij  zich op de genreschilderkunst. Zijn werk toont verwantschap met dat van Delftse schilders uit die tijd, zoals Pieter de Hooch. Ter Borch’s bezoek aan Delft in 1653 zou hiermee te maken kunnen hebben. De schilder is vooral bekend geworden door zijn portretten en zijn schilderijen met elegante, rijk geklede mensen in spaarzaam ingerichte interieurs.

Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boijmans van Beuningen Dirk Hannema en later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel Het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.”

Museum de Fundatie, Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, Zwolle

Openingstijden:         Di t/m zo, 11.00 uur – 17.00 uur

Toegangsprijzen:      Volwassenen € 7,50 Studentenkaart, CJP, 65+,
groepstarief (vanaf 10 personen) € 5,00 Jongeren t/m 17 jaar, Museumkaart, Vrienden van de Fundatie, ICOM & Vereniging Rembrandt gratis

Informatie:        www.museumdefundatie.nl of 0572-388188

Artikel delen:

Reageer