Belgische delegatie bezoekt buurtbemiddeling Zwolle

Zwolle – Op woensdag 8 oktober bezoekt een Belgische delegatie Zwolle om inspiratie op te doen bij de buurtbemiddeling van TRAVERS. De delegatie bestaat uit een burgemeester, een vrederechter, de korpschef van de lokale politie, een vertegenwoordiger van het parket en buurtbemiddeling coördinatoren en vrijwilligers. Volgens Marianne Grooten, coördinator buurtbemiddeling van TRAVERS staat vooral het leren van elkaars ervaringen centraal. Zwolle is een van de eerste gemeenten waar buurtbemiddeling is gestart en is op dit gebied een echte voorloper.

De buurtbemiddeling in Zwolle is na twaalf jaar een groeiend succes. TRAVERS heeft steeds meer vrijwilligers nodig om de meer dan 100 aanvragen voor bemiddeling per jaar op te vangen.  Coördinator Marianne Grootenlegt de oorzaak van het groeiend aantal aanmeldingen in de bekendheid van het project. Doorverwijzende instanties als politie en woningbouwcorporaties weten bij conflicten buurtbemiddeling te vinden. Ook bellen mensen die klachten hebben over de buren zelf om hulp. In de helft van de gevallen gaat het om een vorm van geluidsoverlast. Maar ook problemen over de tuinafscheiding, over parkeren, over rommel in de portiek, over pesten of lastigvallen, of over gedrag van kinderen of huisdieren worden aangemeld.

Er staan ook nieuwe projecten op stapel. In Zwolle-Zuid is een pilotproject gestart waarbij wordt bemiddeld tussen buurtbewoners en een groep hangjongeren. TRAVERS wil daarnaast buurtbewoners ondersteunen in hun eigen initiatieven om effectiever met elkaar samen te werken.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer