GL/DG wil groene afscheidingen voor mussen

Zwolle – Vandaag, zaterdag 4 oktober, is het dierendag. GroenLinks/De Groenen dient in het kader van dierendag 2008 aanstaande maandag 6 oktober een motie in in de gemeenteraad om aandacht te vragen voor de mus.<?xml:namespace prefix = o ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:office” />

Mussen hebben het lastig in Nederland. Waren er eind jaren 70 nog tussen de 1 a 2 miljoen paartjes in Nederland, nu zijn dat er nog maar 500.000 a 1 miljoen. Een halvering dus. Ook het tempo van de afname is snel geweest. Bovendien is de afname in de steden nog niet tot staan gebracht, integendeel zelfs. Zoals uit de gegevens van de Vogelbescherming blijkt gaat de afname met name in de steden snel verder. “Daarom de motie om ten behoeve van de mussen in Zwolle nieuwe schuil- en voedselplaatsen te creëren in de vorm van heggen”. Door de verschutting en verstening van tuinen in de stedelijke omgeving tegen te gaan, en te compenseren met natuurlijke groene afscheidingen, ontstaat er een betere woonomgeving voor de mussen.

Motie Vreemd aan de orde van de dag

De raad van de gemeente Zwolle in vergadering bijeen op 6 oktober 2008

Heeft overwogen dat

  • Onlangs het dierenwelzijnbeleid is vastgesteld
  • Het dierenwelzijnbeleid gericht is op het voorkomen van slecht of verslechterend dierenwelzijn
  • Er daarnaast gerichte positieve acties voor dierenwelzijn mogelijk zijn
  • Er ook in de gemeente Zwolle steeds minder heggen zijn doordat steeds meer mensen hun tuin afscheiden met een schutting en er daardoor veel waardevolle beschuttingsruimte voor mussen en andere diersoorten verloren gaat en reeds is gegaan

Van oordeel dat

  • Heggen in stedelijk gebied een onmisbare schuilplaats en voedselbron vormen voor  mussen en andere diersoorten
  • De landelijke populatie mussen in de afgelopen 10 jaar fors is teruggelopen en de soort daarmee op de lijst voor bedreigde diersoorten is komen te staan

En draagt het college op

  • In het kader van dierenwelzijn uit te zoeken hoe het aantal heggen in de gemeente Zwolle kan worden verhoogd in bestaande en geplande woonwijken door afscheidingen van natuurlijke aard te stimuleren.
  • En in het kader van dierendag 2008 een eerste symbolische heg te plaatsen op een daarvoor passende plaats.

Toelichting

Mussen hebben het lastig in Nederland (bron: Vogelbescherming). Waren er eind jaren 70 nog tussen de 1 a 2 miljoen paartjes in Nederland, nu zijn dat er nog maar 500.000 a 1 miljoen. Een halvering dus. Ook het tempo van de afname is snel geweest. Bovendien is de afname in de steden nog niet tot staan gebracht, integendeel zelfs. De afname gaat met name in de steden snel verder.

Daarom de motie om ten behoeve van de mussen in Zwolle nieuwe schuil- en voedselplaatsen te creëren in de vorm van heggen. Door de verschutting en verstening van tuinen in de stedelijke omgeving tegen te gaan, en te compenseren met natuurlijke groene afscheidingen, ontstaat er een betere woonomgeving voor de mussen.

En gaat over tot de orde van de dag.

Namens fractie GroenLinks/DeGroenen

Theo Profijt

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “GL/DG wil groene afscheidingen voor mussen”

  1. halverwege de jaren zeventig telde nederland ca 14 miljoen inwoners tegenwoordig ca 17 miljoen. de bevolkingsdichtheid neemt alleen nog toe waardoor flora en fauna snel verdwijnen. we kunnen beter investeren in grotere stads parken en nationale natuurgebieden, dan hebben andere dieren er ook wat aan

  2. ook hier?
    Kan iemand mij duidelijk maken of de cijfers die gemeld worden in de tekst ook voor Zwolle gelden?
    Waar ik woon (in Stadshagen) barst het van de mussen. Dat is eigen waarneming?
    Wat mij betreft toch wat meer onderbouwing van de stelling voordat gammahekken vervangen worden door mussenhagen.

  3. In januari dit jaar is een tuinvogeltelling gehouden.

    Op http://www.tuinvogeltelling.nl zie je o.a. de volgende resultaten:

    Postcode 8011 (binnenstad)
    1. Huismus 465
    2. Merel 160
    3. Koolmees 158
    4. Stormmeeuw 150
    5. Pimpelmees 109
    6. Kauw 84
    7. Vink 80
    8. Turkse tortel 57
    9. Roodborst 49
    10. Ekster 41

    Postcode 8043 (willekeurige postcode in Stadshagen)
    1. Kievit 75
    2. Huismus 63
    3. Spreeuw 26
    4. Koolmees 21
    5. Kokmeeuw 18
    6. Roek 16
    7. Stormmeeuw 14
    8. Ringmus 13
    9. Merel 9
    10. Pimpelmees 8

    Ik moet wel zeggen dat ze daar in Stadshagen wel hele rare tuinvogels hebben. Ik heb nog nooit een kieviet in mijn tuin gehad! >:(

  4. Heb je wel eens een stormmeeuw in je tuin gehad dan? Volgens mij moet je dan ook een grote tuin hebben, willen ze daar in gaan zitten…
    Ik neem dus maar aan dat je mag tellen wat je waarneemt rondom je tuin en ik zie inderdaad veel meeuwen boven mijn huis vliegen hier in Stadshagen. Ook veel mussen inderdaad en merels (we hebben een heus tuinmerelkoppel), maar om dan maar aan te nemen dat er dan wel veel zullen zijn in Nederland of in Zwolle, gaat me wel wat ver hoor.
    Ik ben het er ook mee eens dat er in parken nog wel het één en ander kan veranderen, zodat meerdere dieren er wat aan hebben. Moeten de honden er wel wegblijven, anders heeft de mens er weer wat minder aan 😛

  5. Tuurlijk John v. Boven. Gewoon lekker blijven onderzoeken en praten en niet de informatie van vogelbescherming terharte nemen.
    Typisch hoor….

  6. De cijfers die GL aanhaalt zijn landelijke cijfers. Het overgrote deel van de mussen heeft echter een actieradius van niet meer dan 600 meter. Dus is het best goed om het ook eens lokaal te bekijken.

    Overigens begrijp ik niet dat die lelijke schuttingen om de tuin heen zo populair zijn. En waarbij de ’tuin’ dan soms ook nog volledig betegeld is! Daar wordt je zelf toch ook ‘depri’ van.

  7. hier……
    …valt het nog wel mee met de snelle achteruitgang van de huismus. Voorwaarde blijft dat diverse particulieren blijven (bij)voederen. De huismus is een cultuurvolger. “Vroeger” waren er veel stedelijke particulieren die bv (gerief)kippen hielden, dus ook veel mussen die een graantje mee kwamen pikken. Dat is nu veel minder geworden. Ook verdwijnen de ‘ old skoel’:-) huisvrouwen, dus er wordt nauwelijks meer een tafelkleed in de tuin uitgeklopt.
    Ik woon in een huurhuis van Openbaar belang. Die kondigden in maart aan de dakgoten te gaan vervangen. Ná telefonisch contact, bleek reeds dat zij rekening hielden met het broedseizoen van o.m. huismussen die dikwijls onder de dakpannen nestelen. Dus zijn de goten pas in september aangepakt waarvoor de complimenten. Echter de ene woningbouwvereniging is de andere niet.En passent uitte ik mijn zorgen voor de toenemende ‘onderhoudsvriendelijke versteende tuintjes. De woningbouwverenigingen kunnen hier weinig aan doen, liet men weten. Ik stel voor een belastingtoeslag voor deze tuinbezitters ivm de verhindering van inzijging hemelwater en daarmee de belasting van het rioolstelsel. Oftewel het verstenen van de tuin kost je meer dan een natuurvriendelijke tuin.
    En zolang we de parken meer bestemmen voor intensievere menselijke activiteiten en -evenementen, schiet de stadsnatuur aldaar ernstig tekort. Rest ons slechts de praktiserende natuurliefhebber waarop we onze hoop nog vestigen.

Reacties zijn gesloten.