Koperwieken zondag onderweg boven Zwolle - Foto: Reinier Smabers
Koperwieken zondag onderweg boven Zwolle
Foto: Reinier Smabers

Duizenden koperwieken via Zwolle onderweg naar het zuiden

Zwolle – De vogeltrek naar het zuiden is in volle gang. Veel vogels zijn momenteel onderweg naar warmere gebieden. In de afgelopen dagen vielen in de regio Zwolle behalve de honderden vinken vooral de grote aantallen koperwieken op. Duizenden overvliegende koperwieken werden hier geteld.

Overal in het land zijn zogeheten trektellers bezig om passerende vogels te tellen. Een actieve trekteller in de regio Zwolle is Reinier Smabers. Hij telde zondag in de omgeving van Zwolle binnen enkele uren tijd 6500 koperwieken die onderweg waren richting het zuiden. Op maandag werden bijna 4300 geteld. “De laatste dagen is er sprake van massale trek,” aldus Reinier.

De koperwieken komen uit Noord-Europa, waar ze in naaldbossen hebben gebroed en hun jongen grootgebracht. Het is een lijsterachtige die gek is op wormen, bessen en zaden. Hij lijkt een beetje op een zanglijster, bekend van mooie concerten in sommige Zwolse achtertuinen. De koperwiek is niet zo’n geweldige zanger, maar wel een uitstekende lange-afstandsvlieger. Hij heeft een opvallende wenkbrauwstreep en oranje-achtige flanken en oksels.

Deze vogel gaat in het najaar naar Midden– en Zuid-Europa. Hij trekt zowel overdag als ’s nachts. Reinier: “Ik zag zondag groepen van 500 tot 600 koperwieken voorbij vliegen. De aantallen die je ziet zijn afhankelijk van het zicht. De trekpiek ligt in oktober maar zo massaal als nu gebeurt, hangt onder meer samen met een gunstige wind. Ook hebben we een tijdje slechter weer gehad, waardoor de aantallen zich wat ophopen.” Bij Zuid-Scandinavië lag vorige week een depressie die regen en wind bracht. Dat heeft de vogels misschien gehinderd. Een andere reden voor de massale trek zou een gunstig verlopen broedseizoen kunnen zijn, vermoedt Reinier.

Koperwieken vliegen, ook weer afhankelijk van de wind, niet altijd laag. Laagvliegers zijn gemakkelijker te tellen. Reinier: “Nu waren er ook groepen die op een kilometer hoogte voorbij vlogen en dan moet je wel een geoefend oog hebben om ze te zien.” Zondag was er weinig wind. Inmiddels komt de wind uit het noordoosten en dan wordt het wel moeilijker om vogels te tellen. “Omdat ze hoger gaan vliegen,” aldus Reinier. De wind is nu gunstig voor vogels op weg naar het zuidwesten en zuiden. Hoe hoger je vliegt, des te meer je van de rugwind uit het noordoosten profiteert.

Wie zelf koperwieken of andere trekvogels wil tellen, hoeft niet beslist de natuur in te gaan. Reinier: “Ik ga ’s morgens ook gewoon in mijn tuin staan en dan probeer ik nog een paar leuke dingen mee te pikken. Dinsdagmorgen had ik honderden koperwieken die over mijn tuin in Zwolle vlogen.”

Van 14 oktober tot 11 november wordt de eerste Lijsters & Bessentelling van Nederland gehouden. Welke vruchtdragende bomen en struiken staan er in je tuin? En welke lijsters zoals de koperwiek maken daar dankbaar gebruik van? Meer informatie over deze tuintelling kun je vinden op: https://www.sovon.nl/nl/actueel/nieuws/lijsters-en-bessen-tellen

Foto's 2
Koperwiek - Foto: Andreas Trepte
Koperwiek
Foto: Andreas Trepte
Artikel delen: