De Kringlopera van Bruisende Buren - Foto: Erik Franssen
De Kringlopera van Bruisende Buren
Foto: Erik Franssen

Nieuwe theatervoorstelling in de maak door en voor Zwolle-Zuid

Zwolle – Inwoners van Zwolle-Zuid kunnen evenals afgelopen jaren weer actief meewerken aan een nieuwe theatervoorstelling van Bruisende Buren. Vorig jaar was het muziek- en theaterspektakel ‘Requiem voor de IJsselcentrale’ een groot succes.

Woensdag 21 oktober kunnen inwoners van Zuid om 20.00 uur online deelnemen aan de informatiebijeenkomst over de nieuwe voorstelling De Kringlopera, die in maart 2021 op de planken zal worden gebracht. Deelnemers kunnen zich aanmelden op de website: https://bruisendeburen.nl/meedoen en krijgen dan van tevoren een Zoom-uitnodigingslink. Tijdens de digitale bijeenkomst krijgen deelnemers een opdracht met een dierbaar eigen tweedehands voorwerp, dat ze bij de hand moeten hebben als de informatiebijeenkomst begint.

Theaterliefhebbers uit Zwolle-Zuid kunnen meedoen als speler, zanger, schrijver, muzikant of kostuumontwerper. Ook mensen die willen meehelpen als vrijwilliger of nieuwsgierig zijn naar dit nieuwe theaterproject zijn welkom. De Kringlopera is een ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid en zijn verhalen. Verhalen over spullen die in de kringloop terecht zijn gekomen, maar vaak al een heel leven achter zich hebben en al veel hebben meegemaakt. Bijzondere voorwerpen waarvan de herkomst zich laat raden en de fantasie prikkelen. Of wat er is gebeurd met datgene wat mensen hebben afgegeven bij de Kringloopwinkel. Iedereen met verhalen over tweedehands spullen wordt van harte uitgenodigd voor de digitale informatiebijeenkomst om deze verhalen te delen met buren en wijkgenoten. Grote kans dat het verhaal wordt omgebouwd naar een mooie scene in de voorstelling.

Vorig jaar tijdens de hittegolf op 29 en 30 juni 2019 nam Zwolle-Zuid theatraal afscheid van de gesloopte IJsselcentrale met de openluchtvoorstelling ‘Requiem voor de IJsselcentrale’. Tientallen Bruisende Buren uit Zuid hebben onder leiding van regisseur Céline Hoex een indrukwekkende theatervoorstelling neergezet in en rondom de overgebleven en half afgebroken gebouwen van de voormalige energiecentrale. Enkele honderden toeschouwers raakten hiervan behoorlijk onder de indruk. Een waardig en weemoedig afscheid van een iconisch gebouw aan de rand van Zwolle-Zuid aan de IJssel.

Dezelfde Céline Hoex zal ook de nieuwe voorstelling Kringlopera regisseren. Met ondersteuning van de theatermakers van KASKO Huis voor muziektheater (voorheen het Kameroperahuis) zal in november en december in verschillende werkgroepen gewerkt worden aan de voorstelling. Deelnemers kunnen meedoen aan een aantal losse workshops (schrijven, muziek en kostuums) onder leiding van de professionele theatermakers van KASKO. De aftrap is op de online informatiebijeenkomst op 21 oktober en op 6 november al een vervolg met een carrouselbijeenkomst, waar geïnteresseerden een voorproefje krijgen van wat hen te wachten staat. Vanaf januari ligt de nadruk op de repetities als voorbereiding op de voorstellingen.

Hoewel het moeilijk zal zijn het succes van ‘Requiem voor de IJsselcentrale’ te evenaren, leveren de voorbereidingen van De Kringlopera voldoende uitdagingen op voor muziek- en theaterliefhebbers uit Zwolle-Zuid om ook hier iets moois van te maken.

Artikel delen: